En hijab-bärande muslimsk fundamentalist som antogs till polisutbildningen fick sluta efter att hon på grund av misstänkta kopplingar inte kunde godkännas för säkerhetsklassning. Nu får kvinnan hjälp av Polisförbundet att överklaga med argumentet beslutet utgör etnisk diskriminering.

Det var i slutet av september som hijab-kvinnan fick besked om att hon måste avbryta sin polisutbildning. Detta efter att uppgifter framkommit som gör att hon inte kan betros med en säkerhetsklassning ens på den lägsta nivån. Det är oklart om misstankarna gäller kopplingar till islamistisk extremism eller något annat.

Facket till undsättning: ”Etnisk diskriminering”

Men nu rycker facket i form av Polisförbundet ut till kvinnans undsättning och hävdar att beslutet är att betrakta som etnisk diskriminering. Ett överklagande har skickats in med krav på att kvinnan få fortsätta polisutbildningen.

Enligt Polisförbundet spelar det ingen roll om kvinnan är en nationell säkerhetsrisk eller inte eftersom de delar hon har kvar att göra på utbildningen ”är okontroversiella”. Att kvinnan på grund av underkännandet i säkerhetsklassningen inte får arbeta som polis menar facket är irrelevant.

– Om hon ska anställas som polis är en annan fråga, säger Polisförbundets jurist Jonas Winberg i en kommentar till Polistidningen.

Polismyndigheten förtegen

Exakt vad det är för kopplingar kvinnan har som lett till att hon inte kan godkännas för säkerhetsklassning är hemligstämplat. Facket försöker därför misstänkliggöra säkerhetsprövningen för att vara rasistisk och ha fattat beslutet bara utifrån kvinnans bakgrund och etnicitet.

– Hon har irakiska föräldrar, ett annorlunda namn, pratar arabiska och bär huvudduk, förklarar Winberg.

Anklagelserna tillbakavisas dock av Polismyndigheten som dock inte vill kommentera ärendet mer än så eftersom det är pågående i Personalansvarsnämnden, Pan.

Kritiserade förändringar

Polismyndigheten har på senare år underställts politiska riktlinjer om att kompetenskraven ska sänkas och hijab tillåtas i uniformen för att möjliggöra en större etnisk mångfald inom kåren som prioriterad målsättning.

LÄS ÄVEN: Polisaspirant Bareq hatar ”äckliga SD-väljare” som bör begå självmord

Liknande förändringar har även gjorts för att få in fler kvinnor i polisyrket. Åtgärderna har mött omfattande kritik för att äventyra polisens samhällsuppdrag.