kopparstolder-73653-feat

Bild: News Öresund / Pxhere

Inrikes

Hitresta ligornas kopparstölder fortsätter – lamslår tågtrafiken

Publicerad 12/3/2021
Annons

På torsdagseftermiddagen stod all tågtrafik mellan Malmö och Göteborg stilla. Detta efter att hitresta tjuvar stulit drygt en halv kilometer kopparledning som distribuerar ström till tågen. Stoppet är bara det senaste i raden av allvarliga samhällsproblem orsakade av kopparstölderna.

Tågen har stått stilla sedan 16-tiden. Reparationsarbeten pågår men man räknar inte med att trafiken kan vara igång igen förrän vid 22-tiden ikväll.

Stoppet kommer ovanpå andra problem med förseningar till följd av dagens snöfall. Massor av tågresenärer sitter fast på järnvägsstationer i Malmö, Göteborg, Helsingborg och Ängelholm.

Årslång våg av kopparstölder

Trots försök med samarbete mellan tull och polis har vågen av kopparstölder i södra Sverige fortsatt. Resurserna att bevaka vem och vad som passerar in i och ut ur Sverige är begränsade och tjuvarna kan operera tämligen ostört och riskfritt – med undantag för den fara för dödliga elektriska stötar de utsätter sig för när brotten begås.

Stölderna har pågått länge men det senaste dryga året har de intensifierats i södra Sverige och värden för skattebetalarna på flera miljoner kronor har i form av stulen koppar försvunnit ut ur landet. Bara vid torsdagens stöld kom de hitresta tjuvarna över drygt 1,2 ton koppar.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons