En kanadensisk professor som under flera decennier studerat HIV:s ursprung säger sig ha identifierat ”patient noll” i en svältande soldat från första världskriget som under sin stationering i Kamerun 1916 tvingades att jaga schimpanser för att överleva.

I den första utgåvan av sin bok Origin of Aids publicerad 2011 spårade Jacques Pepin, professor på avdelningen för mikrobiologi och infektionssjukdomar på universitetet i kanadensiska Quebec, det första fallet av HIV till en soldat i sydöstra Kamerun i början av 1900-talet.

– Under första världskriget hade Tyskland ett flertal kolonier i Afrika vilka de allierade beslöt att invadera, varav en var Kamerun, säger Pepin till Daily Mail.

Kamerun invaderades av en styrka bestående av brittiska, belgiska och franska soldater från fem håll.

Fanns bland belgare och fransmän

Den okända ”patient noll” fanns bland 1 600 belgiska och franska soldater som färdades utmed en flod till det avlägsna distriktet Moloundou. Soldaterna spenderade tre eller fyra månader i Moloundou där det största problemet inte var fiendens kulor utan svält.

Till en början var de beroende av förnödenheter som skickades till dem, vilket var svårt nog och många soldater svalt till döds medan andra tvingades jaga för att överleva.

Infekterades under jakt

Pepins hypotes är att en av soldaterna infekterades under jakt i skogen. En schimpans dödades och då djuret styckades för att ta med det tillbaka, uppstod en skada som infekterades av viruset. Så småningom kom soldaten efter kriget tillbaka till staden Léopoldville, den belgiska kolonins huvudstad, och startade förmodligen den första smittkedjan.

Han tror att HIV sedan långsamt spreds i staden, framför allt på grund av sjukhusens återanvändning av smutsiga nålar då det rådde brist på dessa, och att omkring 500 personer var infekterade under tidigt 1950-tal.

Prostitution

Då Léopoldvilles befolkning växte snabbt under 1960-talet, och sexhandeln blomstrade, frodades viruset. Varje år hade prostituerade omkring 1 500 kunder – den perfekta grogrunden för smittan att spridas.

Så småningom spreds viruset till Haiti och därifrån till USA och sedermera Europa.

32 miljoner människor har dött till följd av AIDS. Ännu finns inget vaccin men mediciner gör det möjligt att bromsa symptomen och förhindra att viruset överförs.