Hög överdödlighet i Europa

EU:s statistikorgan Eurostat rapporterade tidigare i september om en hög överdödlighet i Europa. Nu diskuteras det om corona-vaccinen kan ligga bakom den höga dödligheten.

I mitten av september presenterade Eurostat statistik om överdödligheten i Europa. I juli år år steg överdödligheten med 16 procent, högst hittills under 2022 vilket motsvarar cirka 53 000 ytterligare dödsfall i jämfört med månadsgenomsnitten för 2016-2019. Eurostat skriver att det var ”ovanligt högt” och menar att en del av detta kan hänföras till varmt väder:

Detta var ett ovanligt högt värde för denna månad. Överdödligheten var +3 % i juli 2020 (10 000 fler dödsfall) och +6 % i juli 2021 (21 000 fler dödsfall). Enligt tillgänglig information kan en del av dödlighetsökningen i juli 2022 jämfört med samma månad de senaste två åren bero på de värmeböljor som drabbat delar av Europa under referensperioden.

Variationen mellan medlemsstater varierar också, där Spanien (+37 %), Cypern (+33 %) och Grekland (+31 %) låg högt. Men samtidigt låg det kalla landet Island högst av alla, med 55,8 procent stegring. I motsats hade Lettland en underdödlighet (-0,5 %). Medan en ökning skedde jämfört med juni så sjönk den i baltstaterna med mellan 7 och 4 procentenheter.

Toppar i överdödlighet har även registrerats tidigare, närmare bestämt i april 2020, när coronaepidemin hade satt fart, men årets som följde. Överdödligheten ska även ha fortsatt i augusti, om än något lägre.

Misstänker vaccin

Men inte alla köper förklaringen om varmt väder som orsak till den höga överdödligheten i år. Dr. Peter McCullough, som först blev känd för det breda allmänheten efter att ha deltagit i Joe Rogans podd, har flera gånger sagt att vaccinet orsakar högre risk för död.

– Vaccinet accelererar död av andra orsaker. Så om du har cancer så accelererar vaccinet det. Om någon har en hjärtsjukdom så ökar sannolikheten för dödliga hjärtattacker eller stroke, sa han i en video.

En på Twitter noterade skillnaden i medial rapportering. Under corona rapporterade vartenda dödsfall noggrant, påpekar han, men nu hör man ingenting om den höga överdödligheten:

En annan noterar tidsperioden det gäller och frågar sig retoriskt vad som händer 2020-2022:

En annan uttrycker det mer rättframt:

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Redaktionen

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.