Den irakiske hustrumördaren Mohammed Altaha får stanna i Sverige. Det beslutar Hovrätten för Nedre Norrland. Gävle tingsrätt dömde den 42-årige flyktingen till livstids utvisning, men hovrätten befarar att han kan råka illa ut i hemlandet eftersom han påstår sig ha blivit kristen. Därför stoppas utvisningen.

Eftermiddag den 6 februari 2019. En ung man, son till en polis, möts av en makaber syn när han går in i en trappuppgång i centrala Gävle. Det är blod överallt. En halvtrappa upp ligger en livlös kvinna i ett hörn.

Kvinnan förs med ambulans till sjukhus där hon konstateras avliden. Hon har knivhuggits flera gånger och hissen i närheten av platsen där hon påträffas misstänks vara brottsplatsen.

Foto: Polisen

Från Mellanöstern

Den döda kvinnan heter Bushra och kommer från Syrien. Hon, hennes irakiske man och parets tre barn har kommit till Sverige i slutet av 2015, under migrantkrisen. Familjen uppges vara sunnimuslimer och Bushra bär slöja.

Familjen bor i samma trappuppgång som kvinnan hittats död i.

Foto: Polisen

Bushras man Mohammed Altaha, som är hemma i lägenheten i samma trappuppgång, blir huvudmisstänkt. Han grips samma dag, skäligen misstänkt för att ha mördat sin fru. Några dagar senare häktas han misstänkt på sannolika skäl.

Det misstänkta motivet är att Bushra velat skilja sig från sin man. Mohammed nekar dock till brott.

– Självklart har jag inte mördat någon! utbrister han i polisförhör.

”Rasist-granne”

I polisförhören lanserar den irakiske mannen en egen hypotes om vem som ligger bakom mordet: En svensk man, en ”rasist-granne”, som bor i samma trappuppgång som han och hans familj.

– Det kan ha handlat om hat, säger han.

Mohammed hävdar att Sverige vill försvara den rasistiske mördaren eftersom att denne är svensk.

Den misstänkte irakiern omhäktas flera gånger, men i april 2019 släpps han till slut på fri fot. Det har inte gått att hitta någon teknisk bevisning som binder honom till brottet.

Kniv från Dollarstore

Mordutredningen fortsätter och även om Mohammed är på fri fot är han fortfarande misstänkt.

Vid obduktionen av den mördade kvinnan säkras rödfärgade metallfragment från mordvapnet på hennes revben. Fragmenten skickas till Nederländerna för analys av experter där.

Efter en omfattande utredning, där flera olika varianter av rödfärgade knivar undersöks, konstateras att metallen kommer från en kniv tillverkad i Kina. I Sverige har den aktuella modellen, som finns i fyra olika färger, endast sålts av Dollarstore mellan 2014 och 2016.

Foto: Polisen

Dollarstores butik i Gävle har sålt 61 sådana knivar, totalt av de olika färgerna, under drygt ett års tid.

En likadan kniv har beslagtagits vid husrannsakan hemma hos Mohammed Altaha redan i februari 2019, men har då varit rengjord och inte kunnat knytas till mordet.

Foto: Polisen

Att en likadan kniv identiferas som mordvapen ses som den avgörande pusselbiten.

Livstids utvisning

Mohammed Altaha har 2016 beviljats asyl i Sverige som flykting. Anledningen är att han påstår sig ha konverterat till kristendomen, och därför riskerar förföljelse i hemlandet.

Det är något polisens förhörsledare frågar Mohammed om. Under förhören pratar han nämligen flera gånger om ”Allah”, och polisen vill veta vilken gud han tillber.

– Det är samma sak. Allah, Gud, samma sak, svarar Mohammed.

Fler av trebarnsfamiljens vänner och bekanta säger dock att Mohammed är muslim, inte kristen.

– Han är sunnimuslim, säger en av dem.

Migrationsverket skriver dessutom i ett yttrande att de inte längre vet vilken religion Mohammed tillhör.

När målet avhandlas i Gävle tingsrätt tas därför ingen större hänsyn till Mohammeds flyktingstatus. Han döms till fjorton års fängelse och livstids utvisning för mordet på sin fru.

Vännen: Skicka hem honom

En kurdisk bekant till Mohammed Altaha tycker i ett polisförhör redan våren 2019 att Mohammed borde utvisas från Sverige, om det visar sig att han ligger bakom mordet.

– Om det är han som har gjort den här, så tycker jag att det är synd att en person som den här ska bo här i Sverige som är ett demokratiskt land, säger han.

– Han ska inte ha rätt och bo här. Man kan skicka hem honom. Sådana personer ska inte bo i Sverige som är ett demokratiskt land. De ska åka hem till deras hemländer. Det här landet är inte Daesh eller IS-land.

Stoppas av hovrätten

Men utvisningen av Mohammed Altaha stoppas nu av Hovrätten för Nedre Norrland. Anledningen är att han beviljats flyktingstatus i Sverige som konvertit till kristendomen.

Hovrätten menar att eftersom den 42-årige irakiern konverterat riskerar han att råka ut för otrevligheter om han tvingas återvända till hemlandet.

”Mohammed Altahas uppgifter att han riskerar att dödas eller andra konsekvenser av särskilt svår art får därför godtas”, står att läsa i domen.

Hovrätten för Nedre Norrland skärper visserligen straffet till 16 års fängelse för mord, men river upp utvisningsbeslutet.