”Sossepriserna” på el noterar nu all time high i delar av landet. Regeringens kritiserade nedläggning av fungerande kärnkraft och misslyckade storsatsning på vindkraft skördar offer som aldrig tidigare bland de svenska hushållen och företagen.

I elområde 4 i söder är priset på en kilowattimme nu uppe i nästa 4,50 kronor och kan komma att stiga ännu mer. Därmed har rekordet från december förra året på 4, 26 kronor slagits – och då är det ändå sommarvärme nu jämfört med vinterkyla då.

Orsak: Det blåser inte

Akut utgör prisrusningen på elbörsen Nordpool en mer än 50-procentig höjning. Och det råder ingen tvekan bland experterna om vad orsaken är:

– Det är att det blir vindstilla i morgon. Elområde 4 är mycket utsatt när det inte blåser, förklarar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, för Sydsvenskan.

Att avsaknaden av blåst får den här drastiska effekten beror i sin tur på att regeringen eftersatt utbyggnaden av överföringskapacitet i det svenska elnätet och på att man släckt ned två av kärnkraftsreaktorerna i Ringhals medan en tredje nu är ur drift.

Bakbundna av EU

Den svenska och nordiska elmarknaden har också kopplats ihop med kontinenten, där man bland annat i Tyskland har fattat ännu mer drastiska energipolitiska beslut som att helt lägga ned all kärnkraft. Tanken var att man i stället skulle göra sig beroende av rysk gas men den planen har kommit på skam efter Rysslands invasion av Ukraina.

När priserna skenar i andra delar av EU, dras Sverige med. Det är också enligt EU-direktiv förbjudet för Sverige att sälja den svenskproducerade elen billigare till de svenska elkonsumenterna och dyrare till utlandet. Däremot fick regeringen klartecken för att tvärtom gynna utländska aktörer som Facebook och Google som för sina enorma serverhallar i motsats till svenska företag och hushåll betalar nästan ingenting för elen.

Rekordpriser i minst en vecka

Sigvardsson förutspår att rekordpriset på el också kommer att hålla i sig längre den här gången. När det senast begav sig i december förra året låg elpriset på toppnivå i tre dygn. Det mesta pekar på att det denna gång blir prisrekord i minst en vecka, möjligen med en lite dipp under helgen.

Även om hushåll och företag i elområde 4 är de som drabbas absolut hårdast, ökar elpriserna även drastiskt i elområde 3 som omfattar norra Götaland och hela Svealand. Där handlar det om priser per kilowattimme på en god bit över 2,50 kronor. Det är heller inte första gången priserna rusar här.