systembolaget-jas-gripen

Foto: Joshua06, CC BY-SA 4.0 / Sebastian Wikström, CC BY-SA 4.0

Ekonomi

Höjd skatt på alkohol och tobak ska finansiera försvaret

Publicerad 9/20/2021
Annons

Under helgen aviserade regeringen flera skattehöjningar utan att det väckte någon uppmärksamhet. Det rör sig om tre förslag som ska öka skatteintäkterna från 2024 och finansiera en satsning på försvaret.

Det var på lördagen regeringens pressmeddelande gick ut. I detta skriver man att den ökade satsningen på försvaret som kommer att ske under perioden 2021-2025 kräver utökad finansiering vilket delvis ska ske medelst ökade skatteintäkter på tre områden.

Förslagen ingår i regeringens budgetproposition för 2022 och föreslås träda i kraft 2024.

– Att fortsätta stärka det militära försvaret i enlighet med försvarsbeslutet är prioriterat. Nu presenterar vi delar av finansieringen för 2024, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Förslagen handlar om höjningar av skatterna på alkohol och tobak som ska träda i kraft den 1 januari 2024. Enligt regeringen är alkohol- och tobaksskatterna effektiva styrmedel för att förbättra folkhälsan och man påpekar att den svenska alkoholskatten inte har justerats sedan 2017, vilket påstås ha lett till att skattesatserna halkat efter den övriga prisutvecklingen i samhället.

Dubbla höjningar

Regeringen har sedan tidigare redan aviserat höjningar av skatterna på alkohol och tobak från och med den 1 januari 2023. I och med denna avisering kommer skattesatserna således att höjas både 2023 och 2024.

Det tredje förslaget är en ny moderniserad källskatt på utdelning till utländska personer. Källskatt är den skatt som utländska ägare betalar på utdelning från svenska bolag och fonder. Källskatten ska ersätta den nuvarande kupongskatten.

Förslagen väntas ge ökade skatteintäkter med omkring 1,25 miljarder kronor årligen från och med 2024.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons