34-åriga Erlinda Gonzales begärs idag häktad för försök till mord sedan hon i måndags knivhuggit en tioårig flicka i Ängelholm. Gonzales, en medborgare i Honduras, är tidigare dömd för brott och uppges sedan en längre tid lida av psykisk sjukdom.

Det är i september 2010 som en svensk man på resa i Centralamerika träffar en 27 år yngre kvinna. Han blir ”blixtförälskad”, berättar han, och vill inte lyssna på sina syskon som har betänkligheter kring relationen. Paret förlovar sig, och nästföljande sommar flyttar kvinnan till mannen i Sverige.

Men relationen med den unga latinamerikanskan blir inte vad mannen tänkt sig. Kvinnan beskrivs som ”extremt svartsjuk”, får ”hysteriska anfall”, är våldsam och misshandlar honom flera gånger.

Mannen väljer att härda ut och inte polisanmäla sin nyvunna kärlek. Dels vill han inte att hon ska hamna i fängelse, dels är hon rädd att hennes uppehållstillstånd kommer dras in.

Döms för misshandel

Men relationen förbättras inte. Erlinda Gonzales blir allt våldsammare, och vid ett tillfälle biter hon sin sambo i läppen så att han tvingas åka in till akuten och sy flera stygn.

Till slut, en kväll i januari 2013, ringer den svenske mannen polisen efter att han varit i kontakt med mansjouren som gett honom det rådet. Han är ”märkbart skärrad”, skriver den utlarmade polispatrullen i ett PM. Mannen berättar om det helvete han genomlidit i 18 månaders tid med sin psykiskt labila flickvän.

Mannen har förgäves försökt förmå sin flickvän att flytta ut ur lägenheten. De har kommit överens om att han ska köpa flygbiljett så hon kan åka tillbaka hem till Honduras, men i sista stund har hon vägrat kliva på planet. Även mannens syster vill att Erlinda skickas hem, och vädjar till polisen att de kontaktar Migrationsverket. Hon fruktar för sin brors liv och hälsa.

Erlinda passar på att motanmäla sin sambo för misshandel, men det är hon som grips av patrullen och förs in till arresten misstänkt för grov fridskränkning. Hon döms senare för misshandel till skyddstillsyn och böter hon aldrig behöver betala.

Den latinamerikanska kvinnan har bott kvar i Sverige, tillsammans med sin svenske sambo, sedan dess.

Attackerar barn i Ängelholm

Under helgen går polisen i Ängelholm ut på Facebook och efterlyser vittnen efter en serie oroande brott. En våldsam kvinna uppges vid flera tillfällen ha gett sig på barn som är från tio år och uppåt.

Bland annat har en 15-årig flicka utsatts för våldskvinnan. Flickan har suttit i gräset när kvinnan kommit fram till och plötsligt börjat slå henne med en stor sten.

Under måndagseftermiddagen inträffar den mest allvarliga incidenten när en tioårig flicka överfalls och blir svårt knivskuren av en helt främmande kvinna på Åsbogatan i Ängelholm. Flickan skadas allvarligt. Tack vare en förbipasserande man får dock flickan snabbt vård, vilket polisen säger räddade hennes liv.

Samma kväll grips och anhålls Erlinda Gonzales på sannolika skäl misstänkt för försök till mord på den tioåriga flickan.

Idag klockan 14:30 hålls häktningsförhandling mot den 34-åriga kvinnan från Honduras. Hon sitter för närvarande inlåst på Rättspsyk i Helsingborg.

LÄS MER: 10-årig flicka knivhuggen