Feature julbord 43

Tareq Taylor/Stefan Löfven Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0/IKEA CC BY 3.0

Inrikes

Honom vill flest svenskar bjuda på julbord

Publicerad 12/3/2021
Annons

Vilken känd person skulle svenska folket helst bjuda på julbord? På listan över de tio mest populära personerna att bjuda hem finns bland annat politiker, fotbollsspelare och en statsepidemiolog.

På uppdrag av branschorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1 473 personer: ”Vilken känd svensk person som har varit aktuell under senaste året skulle du helst bjuda in till ditt julbord?”

Förra årets vinnare har halkat ned till nionde plats och i år är vinnaren aktuell som julvärd i statstelevisionen.

Listan:

Tareq Taylor 10 %
Stefan Löfven 9 %
Hanif Bali 8 %
Agnes Wold 5 %
Anders Hansen 4 %
Zlatan Ibrahimovic 4 %
Jonas Gardell 4 %
David Sundin 4 %
Anders Tegnell 4 %
Carina Bergfeldt 3 %

40–49-åringar, 50–64 åringar och 65+ har alla Taylor som favoritgäst till julbordet, det enda undantaget är 18–39 åringar som helst vill bjuda Stefan Löfven (S).

– Att Tareq blev årets favoritgäst vid julbordet är inte så konstigt. Förutom att han ska vara julvärd på SVT och är med i flera stora tv-program så är han ju dessutom oerhört charmig. Och att ha en väldigt skicklig kock redo att rycka in om julskinkan skulle haverera är det nog många som kan tänka sig. Då är det kanske lite mer överraskande att Stefan Löfven och Hanif Bali tar plats två och tre. Men det har ju utan att överdriva varit ett väldigt politiskt år och båda är på väg ut. Så man kanske tänker sig att Stefan och Hanif lagom till ris à la Maltan bjuder på en och annan smaskig historia från maktens korridorer, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

– Med de här 10 personerna har du en gästlista som vilken festfixare som helst skulle vara stolt över. Sport, vetenskap, politik, journalism, humor för både äldre och yngre, måltidskonst och läkekonst. Precis som på julbordet finns det något för alla. Och som avslutning på den här garanterat livliga julfesten kan citatmaskinen Agnes Wold lugna sällskapet med att det är ”meningslöst att städa”, säger Jimmy Sandell.

LÄS ÄVEN: SD-kritikern Tareq blir statstelevisionens julvärd

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons