Från och med måndagen håller Södviks bageri på norra Öland stängt. Anledningen är de skenande elpriserna.

Under augusti månad beräknas elområde 4 nå de högsta elpriserna någonsin. Elpriset i elområdet är till och med högre än det var i december förra året, trots att det är sommar och elanvändningen är låg.

Bageri tvingas stänga

De höga elpriserna får konsekvenser för såväl privatpersoner som företagare. Två av dem som drabbas är Ulf och Malin Granholm, som driver Södviks bageri norr om Borgholm på Öland. Öland tillhör elområde 4.

LÄS MER: Så tjänar staten miljarder på elkrisen – ”Elpriserna går i spagat”

Efter 22 år väljer paret Granholm att stänga bageriet. På dörren sitter en lapp som informerar kunderna om att det beror på ”horribla elpriser”.

”Tack regeringen för en levande lansbygd!” står att läsa på lappen.

Höjda priser

Bageriet, där bland andra tidigare KD-ledaren Göran Hägglund är stamkund, har flera gånger tvingats höja priserna på grund av ökande råvarukostnader och skenande elpriser.

LÄS MER: Ny studie: Halva elpriset om Ringhals 1 och 2 inte stängts

”Efter sommarens elpriser så måste vi höja priserna med 20/40 % hur mycket orkar våra kunder med ? Alternativt är att stänga helt över hela vintern eller slå igen helt ????allt man kämpat för i 22 år är på väg att raseras”, skrev bageriet i ett inlägg på Facebook för två veckor sedan.

Efter de senaste veckornas ovanligt höga elpriser, har bageriet nu stängts igen och ”väntar på bättre tider”, står att läsa på lappen på dörren.

Rädd om kunderna

På Facebooksidan har det ofta uttryckts frustration över regeringens politik och de höga elpriserna. Men Ulf Granholm vill, trots det, inte vara allt för kritisk.

LÄS MER: Svenska kraftnät: Elavbrott och 40 kronor per kWh hotar Sydsverige

Han tackar nej till att bli intervjuad av Samnytt, och skriver i ett mejl att han ”har en bred kundkrets som jag är rädd om”.

– Jag vill inte gå in i partipolitiken, utan det får andra göra, skriver Ulf Granholm till Samnytt.

LÄS ÄVEN: Elbrist ger kassaklirr för stat och elbolag – 70 miljarder extra första halvåret