begravning

Faksimil SVT

Inrikes

Hot av aggressiva anhöriga växande problem för begravningspersonal

Publicerad 2/6/2023
Annons

När Daniel Sandberg, chef för begravningsverksamheten i Eskilstuna, förklarade för anhöriga att datumet för gravsättning inte gick att ändra enligt deras önskemål försökte en av dem att gå till fysiskt angrepp mot honom. Enligt Sandberg är detta en ny slags problematik som växer.

Sandberg anmälde den hotfulla situationen på begravningsexpeditionen i januari till Arbetsmiljöverket men avstod samtidigt från att göra en polisanmälan då den utåtagerande personen hölls tillbaka av anhöriga och situationen lugnades ned.

Medan det är första gången man anmäler en sådant fall, är det inte första gången man upplevt en liknande situation med hotfulla anhöriga som blir aggressiva då de inte får som de vill.

LÄS ÄVEN: Anonyma namnbrickor ska minska hoten och våldet mot sjukhuspersonal

– Förut kanske det här skedde en till två gånger per år. Nu de senaste åren har det blivit fem till tio gånger, och det känns som att det fortsätter öka, säger Sandberg till statstelevisionen.

Framför allt är det just kring gravsättningstider kraven ska ha ökat. Man har som riktmärke att lösa gravsättning inom fem arbetsdagar men kan oftast ordna det tidigare än så.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons