”Det är en kalkylerande brottslighet som väljer risk mot förtjänst och det är därför de väljer Sverige”, skriver vd:n för Livsmedelshandlarna om de utländska stöldligorna.

22 miljarder per år för stölder, kameraövervakning, väktare, system för att hantera kontanter och sjukskrivningar av personal till följd av att de utsatts för brott m m. Det visar beräkningar av Svensk handel. Kostnaderna gör hoten och stölderna till handelns största problem.

I en debattartikel i Dagens industri vädjar Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, till justitieminister Morgan Johansson (S) om att ta problemen på allvar.

Enligt Bygdeson är det ingen överdrift att säga att Sverige 2018 har ett rättsväsende som är i otakt med samtiden; en polis som under flera år nedprioriterats, lagar avseende stölder, hot och trakasserier som är anpassade till en tid då den sociala kontrollen var god och då även de kriminella ville vara en del av samhället.

Utvecklingen kan inte fortgå utan att något händer och människor och företag som inte får hjälp av samhället att skydda sig mot de kriminella måste till slut hitta på egna lösningar, konstaterar Bygdeson. En utveckling man inte vill ha då den leder till ett brutet samhällskontrakt som i sin tur leder till korruption.

Bygdeson menar att lagstiftarna behöver se över behovet av jourdomstolar, möjligheten att omvandla obetalda böter till fängelse, ge butiker rätt att portförbjuda personer som upprepade gånger stulit och hotat samt göra en grundlig översyn hur stöldligor från andra länder ska hanteras.