Victoria Tiblom (SD) / Knivbeväpnad man. Faksimil Faceboook / Foto: Marco Verch (CC BY 2.0)

Inrikes

Hot och systematisk vandalisering av SD:s valmaterial

Publicerad 9/4/2022
Annons

Sverigedemokraternas valmaterial vandaliseras systematiskt i Lund. Affischer rivs ner och hotfulla budskap sprids varje natt vid partiets valstuga. Bland annat har ”Kniva din lokala Sverigedemokrat” sprejats med stora bokstäver. Uppmaningen är signerad med en anarkistsymbol.

– Jag kände obehag. Det är ett hot mot demokratin, som det är viktigt att värna om i Sverige, säger Victoria Tiblom, som är gruppledare för Sverigedemokraterna Lund.

Hon får medhåll av kommunstyrelsens ordförande, Philip Sandberg (L).

– Ytterst är det ju ett hot mot hela vår demokrati som bygger på att personer vill och vågar engagera sig i den lokala demokratin, säger han i en kommentar till Sydsvenskan.

Dådet är nu polisanmält. Även kommunens säkerhetsenhet är informerad. Kommunens tillförordnade säkerhetschef, Anna Sjöstrand, uppger att man redan vidtagit vissa åtgärder, bland annat ett ökat fokus från väktare och ordningsvakter på vandalisering och hot på valaffischer och valmaterial.

LÄS ÄVEN: Misstänkt valfusk mot SD – partiets valsedlar saknades

Olagligt att förstöra valmaterial

Den som medvetet förstör valaffischer gör sig skyldig till brott. Påföljden för ringa skadegörelse är böter eller fängelse i upp till ett halvår. Mer omfattande eller systematisk vandalisering kan klassas som grov skadegörelse, då är påföljden mellan sex månader och sex års fängelse, förklarar kammaråklagare Mathias Larsson, vid Södra Skånes åklagarkammare, i en intervju med Dagens Samhälle. Olaga hot kan leda till böter eller fängelse i högst ett år.

Vandaliseringen i Lund har främst koncentrerats till valaffischer uppsatta vid Clemenstorget samt partiets valstuga på Stortorget. Tiblom berättar att det är ett stort gäng lokalentusiaster som turas om att arbeta i SD:s valstuga på Stortorget. På grund av hotbilden arbetar de alltid minst två och två.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons