En dansk medborgare dömdes i april till skyddstillsyn och böter efter att i hårt kritiska ordalag ha uppmärksammat religiös dubbelmoral bland muslimer. Nu river hovrätten upp domen och frikänner mannen. Det rapporterar Dagens Juridik

Den 49-årige dansken skrev i Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” att ”muslimerna är ett jäkla pack. De gapar och skriker om att vi inte respekterar deras religion men svinen vägrar respektera kristendomen. Jävla vilken dubbelmoral”. Detta med hänvisning till en debattartikel han läst och ville kommentera.

I sak handlar det om en uppmärksammad händelse för ett par år sedan där den islamiska aktivisten Aye Alhassani med assistans från statstelevisionen utgav sig för att vilja ta anställning på flygbolaget SAS. Det egentliga syftet med jobbansökan var att påvisa förekomsten av diskriminering i företagets klädpolicy.

Alhassani fick nej till att byta uniformsklädseln mot slöja och SAS fick senare rätt när saken prövades av DO. Den 49-årige dansken ansåg att Alhassanis aktion utgjorde ett exempel på dubbelmoral där muslimer ställer krav på tolerans från omgivningen samtidigt som de själva uppvisar intolerans mot andra grupper, exempelvis kristna, judar och sekulära.

Facebook-inlägget anmäldes och polis och kammaråklagare Linda Seger, som Samhällsnytt nyligen intervjuat i ett annat sammanhang, lade stora resurser på att utreda ärendet och ta det till domstol. I tingsrätten nådde Seger också framgång med att få mannen fälld. Påföljden blev skyddstillsyn och böter.

Domen överklagades av mannen till Hovrätten över Skåne och Blekinge som nu ändrar tingsrättens dom. Att kritisera dubbelmoral inom en religion inom ramen för en politisk debatt är inte straffbart, slår den högre instansen fast.

Hovrätten anser visserligen att den danske mannen borde ha uttryckt sig mer sakligt och mindre nedsättande, men menar att språkbruket inte når upp till rekvisitet för hets mot folkgrupp.

Hela domen kan läsas HÄR.