svea-hovratt-namndeman-73652
Inrikes

Hovrätt river upp kritiserat frikännande av våldtäktsman

Publicerad 2/20/2021
Annons

I april förra året frikändes 42-årige nigerianske medborgaren Festus Kayode av Uppsala tingsrätt där han stod åtalad för försök till våldtäkt. Domen väckte uppmärksamhet och kritik och nu ändras den av Svea hovrätt som fäller mannen och dömer honom till fängelse i ett år och två månader. Han får dock stanna i Sverige.

Det var framför allt motiveringen från de två socialdemokratiska nämndemännen Abbas Al-Janabi och Mitra Hobehshoar som många reagerade på och menade återspeglade en utifrån svenska värderingar avvikande kvinnosyn. De två nämndemännen ansåg inte att den utsatta kvinnans berättelse var trovärdig därför att hon under rättegången inte tittat den åtalade i ögonen.

LÄS MER: Kvinna tittade inte våldtäktsmannen i ögonen – frias av S-nämndemän

Påstod sig behöva komma in för att ladda mobilen

Det var i juni 2019 som Festus försökte våldta en kvinna i samband med en grillfest i Uppsala som de båda bevistat. Festus beredde sig tillträde till kvinnans bostad under förevändning att han behövde ladda sin mobiltelefon. Men inne i lägenheten tvingade han i stället ned kvinnan på sängen, satte sig grensle över henne och försökte slita av hennes kläder samtidigt som han tog ifrån och slängde undan kvinnans telefon så att hon inte skulle kunna larma någon.

Hon lyckades slita sig loss och sprang till toaletten för att låsa in sig och ta skydd. Festus följde efter och försökte stoppa henne. Därefter vidtog en dragkamp där Festus försökte hindra kvinnan att dra igen och låsa toalettdörren. Eftersom han var starkare tvingades hon ge upp. Festus knuffade på nytt ned kvinnan på sängen men efter ytterligare motstånd gav han upp våldtäktsförsöket och försvann ut ur lägenheten.

Händelsen polisanmäldes och ledde till åtal. Den 24 april förra året ställdes Festus inför rätta vid Uppsala tingsrätt. I domen friades han från försök till våldtäkt. Detta sedan de två socialdemokratiska nämndemännen Abbas Al-Janabi och Mitra Hobehshoar gått emot domaren, Kurt Ek, och ytterligare en nämndeman, vänsterpartisten Abe Bergegårdh som ville fälla Festus för brottet.

Kritiserat frikännande

Domen väckte kritik när det blev känt att frikännandet grundade sig på S-nämndemännens bedömning att kvinnan inte skulle anses som trovärdig då hon inte velat titta mannen som försökt våldta henne i ögonen under rättegången, förefallit ”spänd” och dessutom uppträtt emotionellt genom att bland annat gråta.

Tingsrättens dom överklagades till Svea hovrätt som menar att kvinnan tvärtom i sin berättelse varit ”klar, detaljerad och sammanhängande
samt fri från överdrifter, motsägelser och svårförklarliga moment”. De uppgifter som Festus lämnat menar man däremot varit ”vaga och svårförståeliga” och inte erbjudit någon förklaring till hur händelserna i lägenheten utvecklade sig.

Svea hovrätt ändrar därför Uppsala tingsrätts frikännande dom och dömer Festus Kayode till fängelse i ett år och två månader för försök till våldtäkt. Han ska också betala ett skadestånd till kvinnan på 55 000 kronor. Däremot tar hovrätten inte upp frågan om utvisning till hemlandet Nigeria och Festus får efter avtjänats straff därför stanna i Sverige.

De båda hårt kritiserade nämndemännen i Uppsala, socialdemokraterna Abbas Al-Janabi och Mitra Hobehshoar, får enligt uppgift behålla sina uppdrag.

Svea hovrätts dom och Uppsala tingsrätts underliggande dom kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Ytterligare uppmärksammat rättsfall

Det är inte första gången som nämndemän i svenska domstolar får kritik för att döma utifrån värderingar som betraktas som främmande i Sverige. I ett uppmärksammat fall i Solna tingsrätt 2018 friades en man med invandrarbakgrund som stod åtalad för att ha misshandlat sin fru.

LÄS ÄVEN: Islamist bakom shariadom i svensk domstol

Motiveringen från nämndemännen där en var den profilerade islamisten och sharia-förespråkaren tillika centerpartisten Ebtisam Aldebe gick ut på att kvinnan inte kunde betraktas som lika trovärdig som mannen eftersom han kom från en finare familj.

Saken borde enligt Aldebe överhuvudtaget inte ha polisanmälts utan lösts utanför domstol i det muslimska civilsamhället mellan kvinnans och mannens familjer. Aldebe har inte längre kvar sitt uppdrag som nämndeman för Centerpartiet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons