”Ensamkommande” Manzulla Surkhabi från Afghanistan dömdes av Falu tingsrätt för att ha våldtagit en svensk tonårsflicka vid en grillplats. Tingsrätten valde att inte rubricera brottet som ”grovt” och afghanen slapp utvisning. Hovrätten har nu meddelat sin dom och rubricerar brottet som ”grov våldtäkt mot barn”, men väljer ändå att inte utvisa. Flickan går på kontroller för hepatit B som hon kan ha smittats med vid våldtäkten.

Bilder på Manzulla Surkhabi. Faksimil Facebook.

Den 16 november 2020 uppmärksammade Samhällsnytt ”ensamkommande” Manzulla Surkhabi från Afghanistan som våldtog en 13-årig svensk flicka i Falun. Svea hovrätt har nu meddelat sin dom och skärper påföljden, men i likhet med tingsrätten väljer man att inte utvisa.

Media mörkar

”Mannen ville i första hand frikännas helt”, skriver Dalarnas Tidning.

Samhällsnytt har ringt reportern som skrivit DT:S artikel:

Varför nämns ingen information i din artikel om att åklagaren yrkat på utvisning och att den tilltalade är medborgare i Afghanistan, samt att han får stanna kvar i Sverige efter avtjänat straff?

– Jag hänvisar till min ansvarig utgivare. Det är hon som får uttala sig.

Tog kontakt med Manzulla

Allt började med att flickan, som Manzulla inte känner, tog kontakt med honom natten mot den 13 augusti 2020. Enligt flickan ville hon träffas för att prata om en händelse där Manzulla utsatt henne för sexuella ofredanden vid en skola, drygt två månader tidigare.

Den 21 juni 2020 konfronterade flickans kompis Manzulla:

Kompisens meddelanden till Manzulla efter att han ofredat flickan sexuellt. Bild: Polisen.

Mazulla visste om flickans ålder, men sökte ändå fram uppgifter om var flickan bodde och cyklade till flickans bostadsområde.

Polisens bild på Manzullas cykel.

När de träffades ville han hålla henne i handen, vilket hon till slut gick med på. Flickan sa att hon ville gå och gunga, men Manzulla sa ”nej” och fick med henne till en skogsdunge i närheten. De satte sig vid en grillplats med bänkar och pratade. När Manzulla bad henne kyssa honom sa flickan bestämt ”nej”.

Istället för att acceptera började Manzulla krama om henne hårt och gjorde sugmärken på hennes hals samt tvingade ner henne på en av bänkarna.

Han drog av hennes byxor, skor och trosor och flickan vågade inte göra motstånd. Manzulla placerade händerna mot hennes axlar och knuffade till så att hon hamnade på rygg och tryckte ner henne, vilket orsakade smärtor i hennes rygg.

Polisens bild på flickans trosor.

Polisens bild på flickans byxor.

Manzulla utsatte flickan för en fullbordad och hårdhänt vaginal våldtäkt genom att hålla fast hennes handleder. Hon var paralyserad av rädsla.

När ljud hördes av att människor hördes komma närmare avbröt Manzulla övergreppet och beordrade flickan att klä på sig. En man i 50-års åldern har vittnat om att han från sin balkong såg när flickan och Manzulla kom gående mot bostadsområdet.

Enligt vittnet gick flickan oroligt och bråttom framför Manzulla och han uppfattade att de var osams när flickan nonchalerade Manzulla som försökte prata med henne. Till slut tog Manzulla sin cykel och cyklade iväg. Hemma vid porten började flickan gråta och skaka.

Flickans skador

Försökt begå självmord

Efter våldtäkten har flickan enligt domen ”utsatts för ett betydande psykiskt lidande” vilket lett till att hon försökte ta sitt liv genom att skära upp handlederna.

Har hepatit B

Stämningsansökan som Samhällsnytt tog del av visar att Manzulla är afghansk medborgare och har tolkbehov på uzbekiska.

Manzulla har sedan lång tid tillbaka vetat om att han har sjukdomen hepatit B. Eftersom våldtäkten genomfördes utan kondom har han utsatt flickan för risken att bli smittad. Flickans mor har under förhör berättat att hennes dotter har fortsatt behövt gå på kontroller för att se om hon blivit smittad av hepatit B, vilket gjort att dottern mått väldigt dåligt.

Den 7 oktober 2020 meddelade Falu tingsrätt dom i våldtäktsmålet där Manzulla Surkhabi, medborgare i Afghanistan, dömdes för våldtäkt mot barn, ofredande och framkallande av fara för annan. Påföljden blev två års fängelse och 120 000 kr i skadestånd till den våldtagna flickan.

Domen överklagades till hovrätten som den 18 december 2020 ändrade tingsrättens dom och höjer fängelsestraffet och skadeståndet. Manzulla döms för grov våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Påföljden skärptes till tre år och fyra månaders fängelse och skadeståndet höjdes till 170 000 kr.

Svea hovrätt: ”Saknas förutsättningar för utvisning”

Brottet anses vara så allvarligt och Manzulla bedöms utgöra sådan ”allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet” att utvisning är en möjlighet, men ändå väjer rätten att avstå från att utvisa. Detta med hänvisning till att Migrationsverket anser att det finns ”verkställighetshinder”. Dessa består i att Manzulla kanske kan utsättas för straff eller förföljelse i hemlandet.

Från hovrättens dom:

Därmed får den utländske våldtäktsmannen stanna i Sverige.

Manzullas advokat, Anders Ericson, får totalt 112 420 kr i ersättning för sitt arbete som försvarare. Staten, det vill säga skattebetalarna, står för alla kostnader.

HD tar inte upp fallet

Den 21 januari 2021 meddelade Högsta domstolen efter överklagande från Manzulla att man inte beviljar prövningstillstånd. ”Hovrättens avgörande står därmed fast”, skriver HD.

Rättelse:

I en tidigare version av artikeln angavs att det var offrets syster som konfronterat Manzulla. Enligt nya uppgifter ska det i stället ha varit en kompis till flickan som kallar henne för ”syster” i den mer talspråkliga betydelse som begreppen ”systrar” och ”bröder” också kan användas.