Den vänsterextreme rapartisten Frej Larsson friades i tingsrätten från anklagelser om olaga hot mot en namngiven kvinnlig polischef. Åklagaren överklagade domen till hovrätten som nu fäller Larsson för brottet

Bakgrunden till hotet var att Larsson retat sig på polischefen Annika Ljung som tagit initiativ till att få bort knarket från så kallade rave-fester. Larsson, som vill ha knarket kvar eftersom han ser det som en del av sin kultur, drog igång ett drev mot Ljung och fick draghjälp av bland annat vänstertabloiden Aftonbladet och statskontrollerade SVT/UR.

LÄS MER: Vänsterextrem artist frias efter dödshot mot kvinnlig polis

När Larsson postade dödshot mot Ljung på Instagram och skrev en rap-text med uppmaningar att skjuta polischefen, som bland annat lades ut på musikstreamingtjänsten Spotify, tog Aftonbladets kolumnist Oisin Cantwell hoten i försvar som ”en form av samhällskritik” och en del av den konstnärliga friheten.

Tingsrätten ansåg dock inte att det var bevisat att artisten menade allvar med det hotet och, i fallet med hoten på Instagram, inte att det utom varje rimligt tvivel kunde bevisas att det var Larson som postat dessa.

Larsson har under rättegångarna uppträtt olämpligt och oseriöst i rättssalen och detta har han sedan fått hjälp av Utbildningsradion (UR) att vidareutveckla till en rättegångssketch med grova påhopp på Ljung, vars röst klippts in mellan verbala attacker från Larsson mot polischefen.

I inslaget riktat till barn och unga som UR producerade gick Larsson till attack mot Ljung med grova personangrepp där han bland annat hävdade att polischefen har en genetisk defekt och att någon ”pissat i din jävla genpool”. Larson kallade i SVT-produktionen även Ljung för ”jävla hora” och attackerade hennes utseende och även hennes barn. Frej hotar i SVT-inslaget även att våldta polischefen.

https://youtu.be/CO0Ht0KcolA?t=182

Den högre rättsinstansen delade inte tingsrättens bedömning och fäller nu Larsson för hot mot tjänsteman. Påföljden stannar dock vid dagsböter och Larsson slipper dessutom betala det skadestånd som Ljung begärt. Åklagaren hade yrkat på tre månaders fängelse.

Larssons advokat, den profilerade asylaktivisten och juristen Viktor Banke, säger i en kommentar till statsradions Kulturnyheterna att han är besviken över domen. Larsson själv har inte kommenterat domen till media.

Det är oklart om Larsson kommer att försöka få upp målet till Högsta domstolen. Det är något som Aftonbladet hoppas på, som i en ny kolumn av Oisin Cantwell tar parti för rapparen och beskriver det som en ”fars” att kulturarbetare inte i konstens namn ska få dödshota poliser.