På måndagen meddelade hovrätten att gärningsmännen från klanen Ali Khan och deras allierade i gängkriminella Hjällbonätverket inte ska dömas för våldsamt upplopp efter klankriget i Göteborg förra året. Detta eftersom att rätten anser att klankrigarna enbart svarade på en attack och därefter lämnade torget. Nu klarar sig flera klankrigare från fängelsestraff.

Det var den 28 maj 2021 som klanerna Ali Khan och Simmo från Mellanöstern tillsammans med flera aktivt gängkriminella i området drabbade samman i ett fullskaligt upplopp med tillhyggen i Hjällbo centrum som sedan pågick under en helg. Bakgrunden var att en tonåring i en av grupperingarna hade blivit knuffad av sin moped och därefter misshandlad.

LÄS ÄVEN: Se polisens bilder från klankriget i Hjällbo: ”Försöker ha dialog”

Foto: Polisen

Polisen såg sig nödsakad att inleda en så kallad särskild händelse i området. I videoklippen som är filmade av myndigheten syntes det att poliserna på platsen var i ett stort numerärt underläge. Poliserna försökte att göra sig hörda genom att tålmodigt arbeta med dialog för att återställa ordning i området – utan något resultat trots 32 polisenheter och omkring 60 poliser.

En längre video från polisens kroppskameror kan ses HÄR.

Foto: Polisen

Här är klankrigarnas nya straff

Förra sommaren meddelade Göteborgs tingsrätt att elva invandrarmän döms för våldsamt upplopp till fängelse mellan två och fyra månader. En av männen dömdes även för sabotage mot blåljusverksamhet och brott mot knivlagen. Men sex av domarna överklagades till Hovrätten för Västra Sverige som gör en annan bedömning än tingsrätten.

Hovrätten mildrar domarna för fem av männen som döms för ohörsamhet mot ordningsmakten i stället för våldsamt upplopp. Rätten anser att böter är ett tillräckligt straff för de krigsliknande scenerna mellan klanerna på torget.

Två av sex tilltalade får andra straff än böter. Det handlar om ett fängelstraff i två månader och den andra får 75 timmars samhällstjänst i stället för fängelse i fyra månader.

Hovrätten slår fast att båda grupperingarna var på platsen för att ta till våld mot varandra men anser inte att klankriget handlar om ett våldsamt upplopp från sidan med Ali Khan-släkten och Hjällbonätverket eftersom grupperingen svarade på Simmo-klanens framryckning och sedan lämnade torget en stund senare.

Här är klankrigarna som slipper fängelse

Nedan följer en sammanställning av klankrigarna som har fått sina straff mildrade av hovrätten.

25-årige Abdul Ghafour Ali Khan, Angered, förekommer i belastningsregistret för vapenbrott. Dömdes i tingsrätten för våldsamt upplopp till fängelse i två månader.

Hovrätten ändrade domen till ohörsamhet mot ordningsmakten och straffet 50 dagsböter à 440 kronor.

Abdul Ghafour Ali Khan. Foto: Polisen

27-årige Hussein Ali Khan, Angered, förekommer i belastningsregistet för bland annat rån, flera narkotikabrott, grovt bedrägeri och olovlig körning. Dömdes i tingsrätten för våldsamt upplopp till fängelse i två månader.

Hovrätten ändrade domen till ohörsamhet mot ordningsmakten och straffet 50 dagsböter à 300 kronor.

Hussein Ali Khan. Foto: Polisen

25-årige Ahmad Farhad Khaled, Angered, förekommer i belastningsregistret för försök till grovt narkotikabrott. Dömdes i tingsrätten för våldsamt upplopp till fängelse i fyra månader.

Hovrätten ändrade domen till ohörsamhet mot ordningsmakten och straffet 50 dagsböter à 180 kronor.

Ahmad Farhad Khaled. Foto: Polisen

20-årige Jama Abdikhadar Jama, Angered, förekommer i belastningsregistret för försök till misshandel, olaga hot och flera fall av olovlig körning. Dömdes i tingsrätten för våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet och brott mot knivlagen till fängelse i två månader.

Hovrätten ändrar brottet våldsamt upplopp till ohörsamhet mot ordningsmakten. Straffet blir fortfarande fängelse i två månader.

Jama Abdikhadar Jama. Foto: Polisen

31-årige Mohammed Öney, Angered, förekommer inte i belastningsregistret. Dömdes för våldsamt upplopp till fängelse i fyra månader.

Hovrätten ändrade domen från fängelse till villkorlig dom med samhällstjänst 75 timmar.

Mohammed Öney. Foto: Polisen

20-årige Ahmed Abshir Bile, Angered, förekommer i belastningsregistret för rån, försök till utpressning, olaga hot och övergrepp i rättssak. Dömdes till fängelse i två månader för våldsamt upplopp.

Hovrätten ändrade domen till ohörsamhet mot ordningsmakten och straffet 50 dagsböter à 50 kronor.

Ahmed Abshir Bile. Foto: Polisen

Gangster sköt ihjäl klanmedlem

I samband med klankriget i Hjällbo sköts en man till döds och ytterligare tre personer skottskadades. Hjällbonätverkets Abdirisaq Mohamed Darod greps misstänkt för skjutningen och dömdes senare till livstids fängelse.

LÄS ÄVEN: Livstids fängelse för mord under sommarens klankrig i Göteborg

Abdirisaq överklagade domen till hovrätten som fastställde påföljden livstids fängelse.

Abdirisaq Mohamed Darod misshandlades efter skjutningen. Foto: Polisen

Ladda hem hovrättsdomarna rörande klankriget och skjutningen HÄR och HÄR

LÄS ÄVEN: Se hela klankriget från polisens kameror: ”Ber er lämna snälla ni”