tishko-wilma-93883

BIld: Privat.

Inrikes

Hovrätten sänker straffet mot Tishko Ahmed för mordet på Wilma

Publicerad 10/23/2020
Annons

I november 2019 försvann Wilma Andersson från sitt hem i Uddevalla. Kort därefter häktades hennes pojkvän, Tishko Ahmed, på sannolika skäl misstänkt för mord. Wilmas kropp hittades sedan styckad och Tishko dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för det brutala mordet. Domen överklagades och idag kom hovrättens beslut: straffet sänks.

Wilma och Tishko hade en relation och det kom under utredningen fram att han hållit henne i ett hedersrelaterat skräckvälde med hänvisning till islamisk lag. Wilmas underkastelse var dock inte tillräckligt långtgående och relationen slutade i att den missnöjde Tishko mördade henne med en kökskniv och sedan styckade kroppen. Den 17-åriga flickans avhuggna huvud hittades inplastat i Tishkos bostad.

LÄS MER: Wilma styckades med kökskniv när hon gjorde slut: ”Fick vad hon förtjänade, den lilla horungen

Samhällsnytt var först att berätta att Tishko först fick ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som skulle gälla till januari 2007. I november 2006 sökte han ett permanent uppehållstillstånd men fick avslag ett år senare.

Mellan 2007 och 2013 är det oklart var Tishko befunnit sig men i augusti 2013 ansökte han återigen om uppehållstillstånd, vilket beviljades i december samma år. Ett år senare, i juni 2014 ansökte han om svenskt medborgarskap, vilket beviljades i november 2014.

LÄS MER: Wilmas misstänkta mördare fick avslag på ansökan om uppehållstillstånd 2007

Hovrätten sänker straffet

Idag klockan 11 meddelande hovrätten sitt beslut: de sänker straffet från livstid till 18 års fängelse. I domen skriver de:

Livstids fängelse ska tillämpas endast i de undantagsfall då ett tidsbestämt fängelsestraff på 18 år inte är tillräckligt, t.ex. då gärningsmannen har dödat mer än en person eller då omständigheterna annars är synnerligen försvårande [..]

Liksom tingsrätten anser hovrätten att det finns flera försvårande omständigheter som gör att straffet ska sättas högre än utgångspunkten om 14 år för mord. Som tingsrätten har anfört utförde Tishko Ahmed det dödliga våldet mot Wilma Andersson, som var närstående till honom och dessutom yngre och fysiskt underlägsen.

Andra omständigheter av betydelse är dock att annat inte är visat än att mordet skedde utan avsiktsuppsåt från Tishko Ahmeds sida. Vidare har omfattningen av våldet inte närmare kunnat preciseras och den direkta dödsorsaken inte kunnat fastställas. Utredningen ger heller inget tydligt besked om hur länge det fysiska angreppet pågick.

Osäkerheten om händelseförloppet och dödsorsaken medför i sin tur svårigheter att uttala sig om graden av Wilma Anderssons dödsångest och lidande, även om gärningen uppenbarligen måste ha medfört stor rädsla.

Vad som är utrett om omständigheterna kring dödandet av Wilma Andersson och den efterföljande hanteringen av hennes kropp är, trots gärningarnas allvar, inte heller så synnerligen försvårande att det finns skäl för livstids fängelse, utifrån tillämplig praxis. Det sagda innebär att påföljden ska stanna vid ett tidsbestämt fängelsestraff.

Det innebär också att övriga regler, såsom villkorlig frigivning, gäller. Normalt sett friges dömda efter att ha avtjänat 2/3 av strafftiden, vilket innebär att Ahmed ser ut att kunna vara fri igen om endast 12 år. Han kommer i så fall vara runt 35 år gammal när han friges.

Wilma Anderssons liv togs från henne när hon endast var 17 år gammal.

LÄS MER: SVT-chefer skyddar Wilmas mördare med pixling: ”Finns inte allmänintresse”

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons