Samnytt har tidigare rapporterat om en gruppvåldtäkt i Kungsparken i Malmö där samtliga gärningsmän har utomvästlig invandrarbakgrund, något som också är mer regel än undantag för den här typen av sexualbrott. Tingsrätten valde att gå varsamt fram beträffande påföljder – för varsamt anser hovrätten som nu skärper straffen en aning.

Det var på kvällen den 22 oktober förra året som tonåringarna Amer, Adham, Yemen, Tayssir och Hussein planlöst drog runt på stan i Malmö och hade tråkigt eftersom de inte kunde hitta på något att göra. När det fick syn på en kvinna i Kungsparken beslöt de sig i brist på annan sysselsättning för att våldta henne.

Förutom det orala, vaginala och anala sexuella våldet utsatte invandrargänget även kvinnan för misshandel och förnedring och avslutade med att råna henne på alla värdesaker, inklusive bankkortet som de senare planerat använda för att länsa hennes konto.

Så långt kom de dock inte eftersom en polispatrull ute på annat uppdrag uppmärksammade kvinnans rop på hjälp och kunde undsätta henne och gripa förövarna på bar gärning.

Dömda och nya påföljder

Amer Tamem dömdes i tingsrätten för grov våldtäkt till fängelse i 5 år (3 år och 4 månader efter straffrabatt). Hovrätten adderar 10 månader (6 och en halv månad efter straffrabatt) till påföljden.
Adham Al Sayasneh dömdes i tingsrätten för grov våldtäkt till sluten ungdomsvård i 1 år och 1 månad. Hovrätten adderar 3 månader till den påföljden.
Yamen Aldughaim dömdes in tingsrätten för grov våldtäkt till sluten ungdomsvård i 10 månader. Hovrätten adderar 2 månader till den påföljden.
Tayssir Hedar dömdes i tingsrätten för grov våldtäkt till ungdomsövervakning i 1 år. Hovrätten ändrar påföljden till sluten ungdomsvård i 9 månader.
Hussein Mashan dömdes i tingsrätten för grov våldtäkt till sluten ungdomsvård i 1 år och 1 månad. Hovrätten adderar 3 månader till den påföljden.

Höjer skadeståndet

Samtliga fem hade överklagat tingsrättens dom i förhoppning om att bli frikända, då det trots att de togs på bar gärning nekat till brott. I stället skärper hovrätten alltså påföljderna om än marginellt. Ingen av de dömda kan med nuvarande regelverk utvisas till sina hemländer.

Hovrätten höjer också det skadestånd som den dömda kvintetten solidariskt ska betala till våldtäktsoffret. Det landar nu på 366 800 kronor i stället för 50 000 kronor som tingsrätten ansåg vara tillräckligt. Då det är osannolikt att någon av de dömda kommer att kunna betala, hamnar summan i stället på skattebetalarna.

Statsmedia mörkar

Flera av de dömda har begått brott som de dömts för tidigare. Två av dem står även åtalade för inblandning i de muslimska korankravallerna i april förra året. Där har dom ännu inte fallit. Den rättegången väntas vara slutförd någon gång i juni.

När statsmedia rapporterar om domen utelämnar man att samtliga gärningsmän har utomvästlig invandrarbakgrund.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Syrier döms för grov gruppvåldtäkt i Malmö – kan INTE utvisas