Till söndagens SVT Agenda hade försvarsminister Peter Hultqvist (S) bjudits in för att kommentera uppgifterna om att USA spionerat på svenska politiker via Danmark.

I augusti 2020 fick den danska socialdemokratiska försvarsministern Trine Bramsen en hemlig rapport i vilken det beskrivs hur danska och svenska försvarskoncerner avlyssnats av amerikanska underrättelsetjänsten NSA från Danmark. Vad som även avslöjades i rapporten, men inte framkommit förrän nu, är att NSA även spionerat på svenska politiker.

Det var en svettig försvarsministern som fick svara på frågor i SVT:s Agenda igår. Peter Hultqvist ville inte svara på om svenska myndigheter tänker sig genomföra en liknande utredning av samarbetet med NSA som Danmark låtit göra. Av Hultqvists svar framgick att NSA har liknande tillgång till telekominfrastrukturen i Sverige som i Danmark, men att Sverige väljer istället att inte ställa frågor som man riskerar att få svar på som man ogillar.

Ska man då lita på dig på samma sätt som danskarna litade på sin regering? – undrade programledaren.

Och då kom den märkliga bekännelsen från försvarsministern – att det är nämligen så som den djupa staten ska fungera. Lyssna på hela svaret i videon nedan:

I övrigt lät Hultqvists meddela att det är ”oacceptabelt” när allierade avlyssnar sina partner – men att detta samtidigt inte kommer att påverka Sveriges samarbete med NSA.

LÄS ÄVEN: Amerikansk underrättelsetjänst spionerade mot Saab

Enligt Hultqvist har även Sverige ett etablerat underrättelsesamarbete med USA men man ska inte bedriva verksamhet riktat mot andra länder i Norden, inte heller någon aktivitet riktad mot danska eller norska politiker.

Kallade SD grisar

Detta är inte första gången som försvarsministerns uttalanden uppmärksammas. I början av året kallade försvarsminister Peter Hultqvist Sverigedemokraterna för osminkade grisar i en krönika. Han menade även att partiet använder ett språkbruk hämtat från Nazityskland.

LÄS MER: Försvarsminister Hultqvist: Sverigedemokraterna är grisar