På lördagen samlades hundratals i centrala Stockholm för att ta strid mot socialdemokraten Ylva Johanssons lagförslag om massövervakning i EU.

EU vill tvinga internetföretagen att övervaka och registrera all information från sina användare. EU:s massövervakningsprogram lanserades av Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S) i maj förra året. Officiellt är syftet att upptäcka och sätta stopp för sexuella övergrepp på nätet.

– Det här kommer att göra EU världsledande i kampen mot sexuella övergrepp på internet, sade Ylva Johansson om förslaget.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill läsa din mejl – säger ja till EU:s massövervakning

Men kritikerna menar att det är orimligt att alla internetanvändares digitala kommunikation övervakas och söks igenom, utan domstolsbeslut eller ens brottsmisstanke. Ett steg mot ett totalitärt övervakningssamhälle.

Nyligen sa regeringen ja till EU-förslaget om att övervaka kommunikation på internet. Men Sverigedemokraterna och Centerpartiet är emot medan Kristdemokraterna nyligen har blivit kritiska i frågan.

– Förslaget har i nuvarande form stora brister”, sa EU-parlamentariker David Lega (KD) nyligen till Samnytt.

På lördagen samlades hundratals personer på Mynttorget för att göra sin röst hörd. Bahnhofs vd Jon Karlung var en av talarna och han kallar det här för ”historiens största avlyssningscentral”.

– Bygger man ett system för att avlyssna all kommunikation då kommer det användas till allt möjligt.

”Ylva Johansson vår tids sanningsminister”

På plats fanns även partiet Medborgerlig samling som framförde att socialdemokraten Ylva Johansson är ”vår tids sanningsminister” och hävdar att lagen bara är en början på övervakningssamhället.

– Det här är ett kraftövergrepp på våra demokratiska fri- och rättigheter. Det här är att likna med ett sanningsministerium där man ska hålla koll på vad människor tycker och tänker. Försöka kontrollera våra tankar. Det handlar inte om att vi ska få leva som de individer vi är i ett fritt samhälle. Det här är bara början på ett övervakningssamhälle som kommer sätta otroliga proportioner, säger Daniel Sonesson (MED).

LÄS ÄVEN: Fler partier ansluter sig till SD:s Chat control-motstånd