Polisen i Södertälje har vid flera tillfällen tvingats rycka ut till begravningar då antalet personer som samlats överstigit den tillåtna gränsen, som är 20 personer. Bara den senaste veckan har polis tillkallats vid tre tillfällen, enligt SVT. Så många som 400 personer uppges ha närvarat.

I torsdags rapporterade Länstidningen att mellan 150 och 200 personer befann sig vid en gravsättning på en kyrkogård i Södertälje. Polis kallades till platsen men valde att hålla sig i bakgrunden och ”bevakade” samlingen.

– Det har varit varierande antal, allt från 30–150 personer. Vi har fått uppgifter om att det nyligen ska ha varit upp emot 400 personer på en begravning. Det är högst olyckligt, säger Jonas Packalén, polisinspektör i Södertälje.

LÄS ÄVEN: TIO års fängelse för brott mot coronaregler

”Inte hållbart” upplösa stora begravningssällskap

Enligt kyrkan är det svårt att hitta en lösning. Henrik Lindkvist, kyrkogårdschef Södertälje pastorat, menar att ”det är svårt att gå in och styra och ställa när folk sörjer”. De har tidigare ringt in väktare för att lösa upp stora folksamlingar vid vissa begravningar. Detta har visat sig inte bara vara dyrt utan också impopulärt.

– Det var inte hållbart. Vi jobbar preventivt och informerar om vikten av att upprätthålla reglerna, sätter upp gatupratare och skyltar, säger han.

Även polis har kallats in till flera begravningar och ”fört dialog med de inblandade”, inte bara innan och efter utan även under själva ceremonin. Polisen har mandat att upplösa folksamlingar men uppges försöka undvika detta ”i största möjliga mån” vid begravningar. Att använda fysiska tvångsmedel vid en begravning ses inom myndigheten inte som proportionerligt.

Situationen oroar kyrkogårdschefen. Han menar att konsekvenserna kan bli ödesdigra för hela samhället.

LÄS ÄVEN: Kritik mot SVT: Löfvens brott mot coronaregler skämtas bort och bagatelliseras i soffmys

Kommunstyrelsens ordförande: ”Det ska vara pinsamt att samlas”

Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S), tycker att det är ”otroligt frustrerande” och tycker att de som samlas ska skämmas.

– Det är bedrövligt. Ett slag i ansiktet på alla de som offrar så mycket under pandemin. Jag kan förstå att det känns pinsamt och svårt att tacka nej till en begravning, men det ska i stället vara pinsamt att i det här läget samlas så många, säger hon till Aftonbladet.

Södertälje har varit hårt drabbat under pandemin med kraftig smittspridning. I slutet av förra året rapporterades det om stora fester i olika lokaler i staden, mitt under pågående pandemi. För att stävja spridningen förbjöd då kommunen dans och mingel på 13 populära festvåningar.