lars-vilks-dod–eldhav2

Bild: Läsarbild.

Inrikes

Hur går utredningen om Lars Vilks död?

Publicerad 3/22/2022
Annons

I höstas chockades Sverige av nyheten att konstnären Lars Vilks hade omkommit i en våldsam bilkrasch. Spekulationerna om ett attentat var många, speciellt då han färdades med livvakter och bilens underliga rörelser i kraschögonblicket. Samnytt talade med chefsåklagaren som uppdaterades oss om läget i utredningen.

Det var vid 15:30 tiden på söndagen den 3 oktober 2021 som Lars Vilks, tillsammans med två livvakter, var på väg hem från Stockholm, där han bland annat träffat tv-profilen Stina Dabrowski och hennes make för att överlämna en tavla. Han färdades på E4:an i en livvaktsbil tillsammans med två poliser från det regionala personskyddet, även känt som sektionen för brottsoffer och personsäkerhet (Bops).

I höjd med Markaryd körde livvaktsbilen igenom vajerräcket mellan motorvägens båda körbanor, och hamnade på den norrgående körbanan. Där kolliderade bilen med en mötande lastbil. Enligt vittnesuppgifter färdades bilen i mycket hög fart vid kollisionen.

Lars Vilks och dennes två livvakter omkom. Föraren av lastbilen, en man i 45årsåldern, ska ha överlevt men fördes i ambulanshelikopter till sjukhus med allvarliga skador. Polisen ville då inte uppge om det finns några brottsmisstankar mot föraren om att avsiktligt ha orsakat kollisionen.

– Jag kan inte säga i nuläget om det finns några brottsmisstankar, sade polisens presstalesperson Rickard Lundqvist, i en kommentar till media.

Chefsåklagaren svarar

Hur olyckan kunde ske är fortfarande oklart. En haveriutredning tillsattes av särskilda åklagarkammaren. Det har nu gått över fem månader sedan händelsen så vi kontaktade chefsåklagare Kajsa Sundgren för att se vart utredningen är i dagsläget.

– Förundersökningen pågår fortfarande och jag inväntar vissa analyser och besked från NFC [Nationellt forensiskt centrum, red.anm]. Där står vi just nu, svarar Sundgren.

Är det misstanke om brott i dagsläget?

– Det finns ingen som är skäligen misstänkt för brott, nej.

Har ni fått några resultat från tekniska undersökningar i dagsläget?

– Vissa undersökningar är klara och vissa är inte. Men så länge förundersökningen pågår så är det förundersökningssekretess så jag går inte in på vad de har gett eller var vi står just nu.

När förväntas förundersökningen eller den tekniska analysen vara klar?

– Jag har inte fått några besked om det, så det vågar jag inte svara på.

Dödshot

Vilks hade i många år haft ett pris på sitt huvud sedan en muslimsk dödsfatwa uttalats och enligt uppgift ska den sorts mitträcke som finns på platsen inte så enkelt kunna forceras av ett fordon. Den explosionsartade branden väcker också frågetecken.

Det finns i nuläget dock inga uppgifter som styrker att någon bilbomb ska ha apterats eller att fordonet ska ha utsatts för en attack.

Efter Vilks död jublade muslimer i sociala medier.

LÄS MER: Muslimer i Sverige jublar över Lars Vilks död: ”Brändes som en rullande gris”

LÄS MER: Olycka eller attentat – skyldiga till Lars Vilks död kan pekas ut oavsett

LÄS MER: VIDEO: Invandrare firar Lars Vilks död med fyrverkerier och tårtor

LÄS MER: Dan Park hedrar Lars Vilks: ”Försvarade yttrandefrihet”

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
604Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons