Gammelmedia håller alltid en väldigt hög fana när de försöker framhäva sig själva som godhetens och anständighetens försvarare i Sverige. De granskar ”hatsajter”, drar igång program som ”trolljägarna” och exponerar privatpersoner som i affekt skrivit saker på nätet som makten ogillar. De skriver indignerade ledare om att hålla god ton, om hur invandringskritiker med sina ord förgiftar samhället och radikaliserar människor och bröstar upp sig över hur goda de själva är som kämpar mot allt detta – för ett anständigt och sunt samhälle.

Plus att de drevar mot människor tills de begår självmord.

Det var vad Aftonbladet gjorde i skriverierna om Benny Fredriksson, före detta VD för Kulturhuset Stadsteatern, i samband med #metoo som Samhällsnytt skrev om häromdagen. I måndags fällde Pressens opinionsnämnd, PON, Aftonbladet för deras agerande mot Fredriksson som de menade var ett ”grovt brott mot publicistisk sed”.

Det Aftonbladet gjorde är väldigt allvarligt, självklart för Fredriksson själv och den påverkan på hans liv det fick, men även sett till den moraliska högplatå där Aftonbladet vill ge sken av att befinna sig och de pressetiska reglerna.

Då kan man ju förvänta sig att frågorna till Aftonbladet från andra medier, inte minst den media som betalas av skattebetalarna, ska vara hårda och många. Men vad händer? Närmast tvärtom. 

Ett inlägg på Facebook sammanfattar det hela väl:

1) Aftonbladet vägrade svara på frågor när Aktuellt sökte dem med anledning av tidningens grova övertramp. Istället för att fortsätta försöka, ringa, stå utanför deras kontor, deras hem, som de ju gärna gör med invandringskritiker, nöjde sig Aktuellt med att Aftonbladet inte ville svara.

2) Samtidigt står Anders Lindberg, alltså tidningens politiske chefredaktör och ledarskribent, i samma nyhetssändning, men slipper helt och hållet jobbiga frågor om fällningen! Istället ska han där kommentera hur hemska KD blivit.

Alltså, en tidning drevar orättvist och orättfärdigt sönder en mans liv så att han begår självmord, fälls av PON för ”grovt övertramp” men gammelmedia, inklusive Public Service, låtsas som det regnar.

Mediekartellen i Sverige illustreras väl knappast tydligare än så här.

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!