En fastighet i centrala Broby i Östra Göinge har tagits över av invandrargäng. Det avlossas regelbundet skott i luften utanför byggnaden som de senaste veckorna dessutom proklamerat sig som högkvarter för IS-sympatisörer genom att den muslimska terrorgruppens flagga hängts ut på fasaden.

Gängrelaterade oroligheter har förekommit på orten en längre tid. Vid sidan av de återkommande skottlossningarna har nationella bombskyddet tvingats rycka ut för att desarmera bomber.

Samnytt har tidigare rapporterat om hur intensifierade polisinsatser i Malmö och Helsingborg inte fått delar av de kriminella gängen att flytta sina verksamheter till orter med lägre polisiär närvaro. Ett sådant område är Broby.

Polis och andra myndigheter står handfallna inför utvecklingen och har inte vetat vad man ska göra åt att kriminella invandrargäng och IS-sympatisörer tagit över en fastighet på orten.

Östra Göinges kommunalråd Patric Åberg (M) kläckte nyligen en om han tycker innovativ idé – låt kommunen för skattebetalarnas pengar köpa upp fastigheter av de här slaget och riv dem sedan.

– Det är inte mitt ansvar att hantera kriminaliteten, men vi kan köpa upp fastigheter som är skamfläckar i kommunen för att öka tryggheten.

Förslaget vann gehör och för ett inte redovisat antal skattekronor köper nu det gängkriminella kommunen IS-högkvarteret för att sedan jämna huset med marken. Att det kan röra sig om en ansenlig summa indikeras dock av att fastighetsägaren i en kommentar till SVT Nyheter Skåne förklarat sig mycket nöjd med affären.

Officiellt vill kommunen inte vidgå att köpet föranleds av att samhället inte rår på den invandringsrelaterade problematiken. På sin hemsida uppger man som skäl för åtgärden att byggnaden ”är nedgången”.

Åberg medger dock att ”det har skett en upptrappning de senaste tre veckorna” från de kriminella och islamistiska gängens sida och att polisen måst rycka ut allt oftare. Kommunalrådet beskriver detta som ”ett tecken på att något inte är bra

De gängkriminellas och islamisternas etablering på orten i spåren av att de trängts ut från bland annat Malmö riskerar nu att minska Brobys attraktionskraft hos vanliga hederliga medborgare. Risken finns för en ond cirkel där alltfler Borbybor flyttar ut i takt med att det brottsliga klientelet flyttar in.

Det finns därför en plan på att köpa upp och riva ytterligare ett inte närmare preciserat antal fastigheter på orten och riva dem i syfte att förhindra ytterligare oönskad tillströmning av brottslingar och terrorsympatisörer och förhoppningsvis bli av med en del av de som redan etablerat sig på orten.

Rivningsdatum för den nu uppköpta byggnaden är satt till 1 juni. Det framgår inte när uppköp och rivningar av byggnader på mer bred front kan komma igång och inte heller hur mycket pengar i kommunalbudgeten som avsatts för detta.

Broby centrum, som blivit ett populärt tillhåll för antisociala element ska också rustas upp. Här ska bland annat ett nytt busstorg och bostäder byggas.

– Östra Göinges byar ska vara välkomnande, trygga och hållbara, slår kommunalrådet Åberg fast i en kommentar till SVT.