enskede-villa-invandrare-migranter-afghaner

Holger.Ellgaard, CC BY-SA 4.0 / Youtube

Inrikes

Hyresrätter i villaområden ska gynna integrationen: ”Vill bygga en blandad stad”

Publicerad 12/9/2022
Annons

I Stockholm har det rödgröna styret som ambition att bygga fler hyresrätter i områden med villor och bostadsrätter. Detta menar man ska ge en mer ”blandad stadsbild” vilket i sin tur ska främja integrationen.

I årets val tog ett rödgrönt styre bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet över i Stockholm. Sedan maktövertagandet har man bland annat beslutat att förbjuda bensin- och dieselbilar i innerstaden från och med 2024.

LÄS ÄVEN: Oro och otrygghet när hyresrätter i välmående områden används som integrationsåtgärd

Styrets målsättning är att bygga 3 500 hyreslägenheter och att allmännyttan ska öka i alla stadsdelar – i synnerhet där de i dag saknas och människor har betalat dyrt för sina bostäder.

– Vi vill låta allmännyttan bygga i områden som domineras av småhus och bostadsrätter och har låg eller ingen andel kommunalägda hyresrätter, till exempel i Bromma, Hässelby strand och Enskede, säger bostadsborgarrådet Clara Lindblom (V) till DN.

Tror att det välkomnas

På frågan hur det kan tas emot av villaägare svarar Lindblom att dom flesta lär välkomna de nya grannarna.

– Det handlar inte om att bygga bort alla grönytor. Vi ska bygga där det passar. Och jag tror ändå att många håller med om att det är viktigt med fler hyresrätter, till exempel kanske man själv har ungdomar som vill flytta hemifrån, säger hon till Mitt i.

LÄS ÄVEN: Regeringen öppnar för att tvångsblanda svenskar med invandrare

Vidare tror hon att en sådan åtgärd skulle kunna bryta segregationen.

– Vi vill bygga en blandad stad på riktigt och ge folk valmöjligheter, bryta segregationen på riktigt. Framför allt ska barn och unga kunna mötas i vardagen. Vi vill också ha radhus och bostadsrätter i Järva och bygga fler större lägenheter, många är trångbodda.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
709Trump varnar för kärnvapenkrig i Ukraina
Annons