Ica Maxi Daniel Kvist Västerås

ICA-handlaren Daniel Kvist/Reklamskylten. Foto: Faksimil Facebook/Privat

Inrikes

ICA-butik tar ned SD-reklam efter påtryckning

Publicerad 9/13/2021
Annons

Inför det stundande kyrkovalet hade Sverigedemokraterna fått godkänt att annonsera på ljusskyltar ovanför ICA Maxis entré i Västerås. Men nu har ICA-butiken brutit avtalet och tagit ned reklamen. Enligt SD viker sig butiken för påtryckningar.

I början av september uppmärksammade Samnytt att Åbytravet i Mölndal vek sig för vänsterhat och plockade ned en reklamskylt från Sverigedemokraterna. Detta eftersom skylten plötsligt påstod ge ”fel signaler”.

LÄS ÄVEN: Åbytravet viker sig för vänsterhat – stoppar SD-reklam

Söndagen den 19 september hålls kyrkoval och Sverigedemokraternas lokalavdelning i Västerås hade köpt reklamplats hos ICA Maxi i Erikslund. Men trots att det finns ett avtal har ICA bestämt sig för att backa ur, rapporterar statsradion.

SD-reklamen hos ICA Maxi i Västerås. Foto: Privat

SD: Butiken utsatt för påtryckning

Erik Johansson är Sverigedemokraternas ordförande i Västerås och han berättar för statsradion att man har uppgifter att kunder har krävt att reklamen ska tas ned.

– Jag tycker det är skrämmande att någon eller några kan bete sig på ett sådant sätt att ICA-butiken känner sig tvingad att släcka ned vår annons som vi enligt avtal skulle få ha uppe till valdagen, säger Erik Johansson (SD) till statsradion och fortsätter:

 – Jag tror inte att det är någonting i själva budskapet utan det är just att det står Sverigedemokraterna som gör att någon eller några i samhället blir väldigt upprörda. Det är rent demokratiförakt att inte tåla att se andra partiers logotyper förutom det partiet man gillar själv.

ICA-handlaren Daniel Kvist hävdar att det inte handlar om påtryckning utan för att det har blivit ett missförstånd med annonseringen.

– Det är ganska enkelt egentligen. Det var inte för att det var Sverigedemokraterna utan för att vi har en policy att vi har inga politiska budskap på vår skärm. Det var därför den togs bort. Vi har inte hört någonting alls från våra kunder, säger Daniel Kvist till statsradion.

LÄS ÄVEN: Bussförare i Stockholm vägrar köra med SD-reklam

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons