Foto: Mozilla.

Idag förbjuds rattsurfande

Delningar

Överträdelse kan innebära böter eller indraget körkort. Tala via handsfree är dock fortsatt tillåtet.

Idag torsdag den 1 februari träder det nya förbudet i kraft som innebär att bilförare inte får köra och använda mobiltelefonen samtidigt, men handsfree är fortsatt tillåtet.

Det är dock fortfarande olagligt att prata via handsfree om det inverkar menligt på körningen.

Fram tills idag har det varit tillåtet att använda mobiltelefonen under bilkörning förutsatt att det inte påverkat körningen på ett ”trafikfarligt sätt”.

Sverige har på det här området stuckit ut i EU och varit det enda landet där det varit tillåtet.

– Det rimliga är att stanna och ringa upp eller att använda handsfree. Det är en rekommendation, det har vi tid med, säger Petter Wahllöf vid trafikgruppen i Karlskrona till SVT.

För att styrka att någon brutit med det nya förbudet krävs bara polisens iakttagelser.

Den som bryter mot förbudet riskerar böter och bli av med körkortet. Det som nyligen har tagit körkort kan behöva göra om uppkörningen.

”Märker du att ditt samtal tar fokus från körningen är det olämpligt och du måste avsluta. Om det ringer när du är i en komplicerad trafiksituation, till exempel i en omkörning eller tät trafik, bör du vänta med att svara tills trafiken har lättat”, skriver Transportstyrelsen.

4 kap. 10 e § trafikförordningen (2017:1284):

Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

148 KOMMENTARER

 1. Självklara saker som folk borde fattat ändå. Ryck kortet för idioterna som vinglar runt på vägarna. Utöka för säkerhets skull lagen med att man inte får ha ögonbindel på sig när man kör.

 2. Egentligen borde pratande gnatande individer som sitter brevid eller bakom föraren förbjudas.
  Jag tappar koncentrationen i stadstrafik efter som jag lyssnar o bryr mig om vad folk o fä säger.

 3. Ytterligare en lag som blir bara ett slag i luften precis som nedskräpnigslagen,jag tror det var bara två personer förra året som bötfälldes för att ha slängt glasspapper.

 4. En sån här lag borde inte förekomma, sunt förnuft borde vara självklart, men när vi har multikulturen i vårt land borde det ju ge klirr i kassan i form av böter för statskassan.

  • Vårt samhälle skapar ett folk med god självinsikt , konsekvenstänkande och hänsynsfulla till andra människor och förståndiga regler . . .
   Nu importerar vi massor av folk som inte alls bryr sig om andra människor eller statens regelverk ! !

   Därmed så TVINGAS vi i Sverige att stifta lagar som egentligen passar i mellanöstern och i Afrika ! !

   • Men några sådana lagar är väl inte stiftade ännu? Denna lag är det alldeles tillräckligt många svenskar som behöver.

    • Klart det finns idioter i alla länder , den skärpning av lagen som börjar idag är en uppdatering från den tiden då datorer knappt fanns (om jag förstått rätt) och problemet var tidningsläsare bakom ratten som ställde till det ibland !

 5. Viktigast är att man har händerna på ratten när man kör. Inte sitta och fippla med annat. Och på natten är det händerna på täcket som gäller.

 6. Redan sett minst 10 svartskallar sitta och fibbla med mobilen på väg till jobbet, men denna lagen gäller såklart inte dom ändå böter brukar avskrivas om du uppbär försörjnings stöd.

  • ”svartskallar” i all ära men dom begriper oftast inte bättre…IQ du vet, det jag retar mig på är Svenska kvinnor med barn i bilen som surfar och vill ha likes på FB medans dom kör.

 7. Ett visst klientel har ju inga körkort att dra in,Knappast en adress för bötesavi heller,
  Men dom kan ha flera identiteter,,Då gäller det för myndigheten att pricka rätt,,,,,,,

  • Ja , nyheten om att utlänningar kör med utgångna utländska körkort tror jag var en hårt pk-filtrerad nyhet . . Det är nog värre än så ! !

   Under mina dryga 36 år bakom ratten har jag sett många ”roliga” olyckor med en GM som läser med tidningar uppslagna över ratten och andra med både mobiler och surfplattor i fokus hos dom som kör !

   Mig stör det inte alls på något sätt att denna lag kommit eller rättare sagt blivit uppdaterad och skärpt !

   • ”Krämätande förare voltade av E4:an”.
    Ovanstående stod att läsa i lokaltidningen för några år sedan! Det handlade om en tjej,som inte hade tid att stanna,utan satt och käkade kräm under körningen! Det resulterade i,att hon körde av vägen! Tur att hon inte körde in i någon mötande! Det fanns inga mitträcken på den tiden! Nu förstår jag,varför man sätter upp viltstaket! För att skydda djuren mot påkörning!

    • Nästan lite kul. Men skämt åsido, att köra in i mitträcken och andra singelolyckor är ju något man har märkt eskalerat oerhört på senare år. Detta är jag helt övertygad om har med detta telefonerande/SMS:ande att göra.

 8. Läste att någon idiot tyckte att dom skulle få ta gratis körkort på komvux om dom hade körkort i hemlandet något nytt sk.snabbspår.

  • Och vem skulle då kontrollera detta körkorts äkthet?. För ett antal år sedan kunde man byta ut ett nationellt körkort mot ett svenskt utan prov! Då dök det upp de mest märkliga körkort! Turkiska tvättkvitton mm! Eftersom det inte gick att läsa,skyllde innehavaren på,att han glömt kvar ”körkortet” i kläderna vid tvätt! Och kunde myndigheten inte med säkerhet konstatera,att ”körkortet” inte var äkta,fick man byta!

 9. /…/ fordon får föraren/…/. Fel formulering! Får inte bör det givetvis vara! När uttrycket ”får” används försvinner/förringas tanken på kraven!

 10. Skönt!

  Ska kanske prova och köra fram till en polisbil och prata i telefon någon gång?

  Om det blir böter: ”Jag trodde inte, visste inte”!

 11. Det är bra tänkt. Mobilsurfande vid ratten är farligt. Lagen räddar liv.

  Men vad hjälper det när hundratusentals människor med lågt IQ, obefintlig impulskontroll och en kultur som säger att de inte har något personligt ansvar väller in över landets gränser och förses med bilar för att alla är lika värda?

  Sverige silar mygg och sväljer kameler.

 12. Ja är det någon lag som verkligen borde ha stiftats för länge sedan så är det denna. Hur kan man i flera år ha blundat för det självklara faktum att tittar man inte på vägen så är man en livsfarlig förare, väl i klass med en rejält berusad. Hur svårt kan det vara??
  Men i Sverige måste enkel logik överridas av ett otal tyckare med värdegrunder och annat skit som rättesnöre. Skönt dock att lagen äntligen kom till. Men det återstår att se hur svårt det kommer att bli att lagföra förbrytarna. Kanske de blir samma idiotiska undanflykter som gäller vid rattfylla, sk ”eftersupning” som ideligen åberopas av ”smarta” fylltrattar och vårt lama rättsväsende lyssnar och ”tar in”. Blä!

  • Håller med, men är du en utvilad person som tog en öl för mycket så åker du direkt men kör du knarkpåverkad, utan giltigt körkort mm. så är det lugnt.

   • Jo det stämmer, men det betyder inte att den som tog en öl för mycket inte ska stå till svars för detta, det betyder att denne knarkande olovandes körande figur ska stå till svars för samtliga de brott vederbörande har begått, vilka, även om inget händer, är betydligt värre än den öldrickandes.

 13. Förbjud mobiler på allmänplats också tycker att det är störande att höra skrikande människor som pratar i sina mobiler

    • En fd polis som är motorkrönikör i lokaltidningen använde sig av uttrycket ”positiv lagstiftning”! Vi hade ibland,olika uppfattning om trafiken och dess regler! Bl a då trafikens psykologi!

     • Det låter i mina öron lika illa som ”positiv särbehandling” och betyder sannolikt samma sak.
      Och är man krönikör i en lokaltidning inom MSM är man förmodligen uppmanad att använda dessa uttryck.

     • Brukade mejla honom om olika tankar och händelser. Eftersom jag har över 30 år som trafiklärare så delade vi inte alltid samma åsikter! Det tyckte han inte om!

 14. Inte att förglömma alla förvirrade fotgängare som irrar omkring i trafiken, med proppar i öronen, babblandes en evig meningslös sörja.

 15. Det var en bil som saktade in och stannade vid övergångsstället när jag gick. Sedan började den plötsligt köra snabbare rätt in i mig. Såg att det var en idiot som kollade ner på mobilen. Jag tog bild på honom och anmälde han till polisen. Polisen hjälpte inte till. Enligt polisen är det okej att låta dessa skräpfolk köra. Nästa gång tar jag lagen i egna händer och det tycker jag att alla ska göra. Det är bara när en tidning tar upp vilket skitjobb polisen gör så dom börjar ta upp fall, som den där tjejen som fick en flaska på ansiktet av en betongkille. Vad går skatten till? Om jag hade en flicka skulle jag säga till henne att bära kniv ute. Hellre risk för böter än att vara helt försvarslös med en polis som struntar i en.

   • Ja och när de satt på Medborgarplatsen, utan demonstrationstillstånd men med utvisningsbeslut, så gjorde inte polisen något för att de inte var ”politiskt gångbart” just då. Sällan har jag hört nåt så jävla dumt…

  • Inte för att jag påstår att domstolarna gör skillnad på folk och folk när de dömer ut straff, men..

   En utlänning våldtar en svensk kvinna. 48 veckors fängelse, ingen utvisning.
   En utlänning våldtar en utländsk kvinna. 48 månaders fängelse och utvisning.

  • Som denne mannen då?”
   Robert Aschberg sparkade 1991 in en dörr
   på en bil i ilskan över att en bilist inte stannade vid övergångsstället.
   Han dömdes för skadegörelse och fick böta 5 600 kronor. Efteråt startade han en
   stor debatt om trafiksäkerheten för fotgängarna”.
   Rätt åt honom!

 16. Jag kan inte släppa det här att Özz nujens syster debbie nujen som är advokat har undanhållit skattepengar från staten och finansierat terrorism, det måste väl innebära att debbie fråntas sin advokatlicens och åtalas? allt annat är vansinne.

 17. ”För att styrka att någon brutit med det nya förbudet krävs bara polisens iakttagelser.”

  Visst, men hur då?
  Har de röntkensyn?

 18. Jag ser ingen skillnad på rattsurfande och rattfylleri..eller en ser jag, nämligen den rattsurfande är ändå vid sina sinnes fulla bruk och borde veta bättre …

 19. Detta lagförslag är bra. Tycker det är alldeles för många som sitter och pillar med sina mobiler under färd med fordon. Jag som kör mc på sommaren ser jäkligt många som vinglar ner mot dikeskanten alt. mittlinjen och ofta när man passerar dessa ser man varför, telefonen i knäet och pillande på telefonen. Många är så dåliga bilförare utan en distraktion som en mobiltelefon, så nya lagen är bra i mitt tycke. Använder själv handsfree när jag kör bil, praktiskt, bekvämt och mer trafiksäkert. Frågan är vad polisen ska göra när man stoppar Alibaba med alla brushorna och han sitter och snackar i telefonen. Då lär rasismkortet dyka upp snabbare än en oljad blixt.

 20. Men ideligen hålla koll på hastighetsmätaren med några sekunders mellanrum är o.k. så man håller hastigheten där den ofta ändras var 50 – hundrade meter vid tätorterna på landsbygden!

 21. Islam bakom ratten (inte sällan utan körkort) är fortfarande ett större problem, men visst, någonstans ska man börja.

 22. Ytterligare ett tandlöst försök att göra samhället bättre och säkrare..det blir varken eller.
  Men vi slår på stora trumman och är stolta för att det har hänt nåt.

 23. Konstigt att inte TV-tittande Padda surfande på ratten blir förbjudet,Förresten att sälja bilar med en TV apparat vid mitt konsolen borde vara förbjudet

 24. Borde införts för länge sen.
  För många drar ner på farten och skapar köer bara för att dom ska titta på mobilen.

 25. komradio med mick vad gäller där mick används för motorljud ej ut i etern . använt sen50talet i taxi skolbuss bil .

 26. Bra! Då väntar jag på förbud för ”nyanlända” och nya motborgare att framföra fordon utan svenskt körkort och trafikutbildning!

 27. ”Vid stenkastning mot motordrivet blåljus-fordon får stenkastaren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på utövandet av stenkastning/skadegörelse. Stenkastaren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.”

 28. ”För att styrka att någon brutit med det nya förbudet krävs bara polisens iakttagelser.”

  Känns väldigt godtyckligt. Har polisen en dålig dag så kan de bara stanna valfri bil och säga att de sett dem hålla telefonen i handen.

  Ända sättet att vara helt säker är nog att lägga mobilen i bagaget innan man börjar köra…

 29. Men man får dricka kaffe och andra drycker och äta en bulle! Hur kan en så här dum lag överhuvudtaget gå igenom granskningen.

  Inte ens polisens-, brandkårens-, ambulansens- förare får prata i komradion vid utryckning!

LÄMNA ETT SVAR