I sommar har flera fridlysta igelkottar påträffats döda utanför Gävle. Enligt boende har det ”alla gånger legat blodiga stenar bredvid djuret”.

Det är i det invandrardominerade bostadsområdet Nya Bruket beläget mellan Barrsätragatan och Fredriksgatan i centrala Sandviken som de boende vittnar om djurplågeri.

LÄS ÄVEN: Nytt fall av djurplågeri: igelkott spetsad genom munnen

Kjell-Arne Gimgård som bor i området sedan två år tillbaka berättar för Arbetarbladet (bakom betalvägg) att han själv har sett ungdomar uppföra sig brutalt mot djur i området.

Bland annat har fågelungar trampats ihjäl. Vidare har både hundar och katter fått stenar kastade mot sig. Nu senast har han uppmärksammat hur igelkottar drabbats.

– Alla gånger har det legat blodiga stenar bredvid djuret. Det åker rätt mycket bilar på området så först trodde jag att de kanske blivit påkörda men sedan såg jag stenarna, berättar Kjell.


Sommaraktivitet i bostadsområdet Nya Bruket. Faksimil Facebook

”De har ingen respekt alls för ett djurliv”
Han fortsätter berätta att det finns många igelkottar i området och att han även har sett hur ungdomar kastar sten på dessa.

– Jag mår så dåligt av det här, jag har väl aldrig sett ungdomar bete sig så här tidigare. De har ingen respekt alls för ett djurliv, säger han.

Kjell har kontaktat polisen och de har föreslagit att han anmäler händelserna. Men Kjell hyser inte stort hopp till att det kommer att leda någonstans.

Cecilia driver restaurang för igelkottar
Det är emellertid inte överallt som de fridlysta djuren behandlas illa. I Genaved strax söder om Halmstad har Cecilia Folkesson öppnat en restaurang för igelkottar.

Varje dag, flera gånger om dagen, besöker igelkottarna det nya matstället. Och det blir hela tiden fler matgäster vartefter ryktet om den goda maten går i det lokala igelkottssamhället.

– Vi började mata vid förra sommarens torka. Då var det fyra till fem kottar på besök. Tydligen har ryktet spridit sig för nu har vi uppemot 15 kottar varje dag, berättar Cecilia för SVT.

LÄS ÄVEN: Två svanar har fått halsarna avskurna – polisen misstänker ”olyckshändelse”