Nyligen stängdes tio personer av från sina jobb inom vård- och omsorgsförvaltningen i Ronneby. Detta sedan de struntat i trygghetslarm från äldre personer. Kommunen överväger nu att avskeda samtliga för att grovt ha misskött sina jobb.

Tidigare har det kommunicerats att några av de avstängda kunde slippa undan med varningar. Men när den internutredning som tillsattes nu är klar lutar det åt att samtliga får gå.

– Vi ser oerhört allvarligt på detta. Det handlar om många larm som de har registrerat, men inte varit på, säger Maria Appelskog, som är förvaltningschef på vård-och omsorgsförvaltningen i Ronneby, i en kommentar till SVT.

LÄS ÄVEN: Hemtjänsten ignorerade trygghetslarm – person avled

Det har i samband med utredningen framkommit att de omsorgsanställda inte bara struntat i de larm i närtid som ledde till att de stängdes av. Man har även hittat ytterligare fall som sträcker sig flera månader tillbaka i tiden.

Det har även förekommit att de anställda mörkat larmhändelser man inte agerat på genom att inte dokumentera dem. Av de skälen anser kommunen att en varning inte räcker som disciplinåtgärd.

Det som nu eventuellt kan stoppa avskedandena är om facket sätter sig på tvären. De avstängda anställda nu en vecka på sig att begära en facklig överläggning med arbetsgivaren. Därefter avgörs slutgiltigt de misskötsamma anställdas öde.

LÄS ÄVEN: 92-årig kvinnas larm på hjälp ignorerades åtta gånger – avled

Samnytt har vid flera tillfällen tidigare rapporterat om fall där äldre personer i olika kommuner dött till följd av att ingen agerat på deras trygghetslarm. Vid några tillfällen har det påståtts ligga tekniska fel bakom men granskningar har visat att utrustningen fungerat men att ingen ändå kommit när personen larmat.

LÄS ÄVEN: Vårdtagare larmade hemtjänst utan svar – låg utslagen med avföring