Möbeljätten IKEA har blivit ett led i att få migranter att stanna i Sverige. På deras hemsida annonserar de att personer med ”uppehållstillstånd enligt gymnasielagen” kan praktisera på IKEA. På så sätt ska det bli ”lättare att få jobb efter studierna” och därmed få stanna i landet.

Det är under rubriken ”motiverad arbetskraft” som företaget specifikt inriktar sig på de som har ”uppehållstillstånd enligt gymnasielagen”. På Migrationsverkets hemsida står det följande om den lagen:

Du som har ett uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå kan ansöka om förlängt uppehållstillstånd om du behöver mer tid på dig för att slutföra dina studier, eller därför att du vill söka arbete efter slutförda studier. Du som har ett arbete kan ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Enligt gymnasielagen kan du som har uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå ansöka om

– förlängt uppehållstillstånd om du behöver mer tid för att slutföra dina studier
– förlängt uppehållstillstånd för att söka arbete efter slutförda studier på gymnasial nivå
– permanent uppehållstillstånd därför att du kan försörja dig själv efter studier på gymnasial nivå.

IKEA skriver att ”det kan va svårt” att hitta ett jobb som godkänns av Migrationsverket men att den som går den praktik IKEA erbjuder ”kommer att ha lättare att få jobb efter avslutade gymnasiestudier”.

Vi på IKEA vill öka kunskapen om hur det fungerar på en arbetsplats i Sverige genom att erbjudan en praktik hos oss. Praktikprogrammet vänder sig till dig som har uppehållstillstånd med stöd av Gymnasielagen (tidigare kallad bl.a NGL).  


Vårt mål är att en praktikplats hos oss kan hjälpa dig att lättare söka jobb och komma in på den svenska arbetsmarknaden efter avslutad gymnasieutbildning.  

Det var 2018 som lagen först klubbades igenom. SD, M, L och KD röstade nej, förutom tre invandringsliberala ledamöter från L och KD som gick emot partilinjen. Lagförslaget röstades igenom med 166 röster för och 134 emot.

LÄS MER: Klart: 9 000 afghaner utan asylskäl får stanna

Ett par år senare ville regeringen göra lättnader i lagen men en majoritet i riksdagen var då emot detta.

LÄS ÄVEN: Gymnasieafghan våldtog handikappad tills hon blödde kraftigt – utvisas ej

LÄS ÄVEN: Här hånar afghansk migrant skattebetalare: ”Vi får betalt när ni jobbar er sönder”

LÄS ÄVEN: Gymnasieafghan häktad för bestialisk våldtäkt på handikappad – offret hölls nedsövd med svåra skador