Mannen skulle ha utvisats på livstid redan för 22 år sedan. Förekommer under en lång rad avsnitt i belastningsregistret inklusive våldsbrott. Ockuperade brottsoffrets garage utan lov i flera år. Iraniern blev kvar i Sverige trots flera utvisningsdomar. Nu, efter mordet, yrkar åklagaren på livstidsutvisning – igen. Läs stämningsansökan med alla detaljer!

En 52-årig illegal invandrare från Iran åtalas vid Umeå tingsrätt för att ha berövat Eva Engberg, 60, livet. Samhällsnytt har tagit del av stämningsansökan av vilken framgår att Eva mördades genom att bli utsatt för ”upprepat trubbigt våld mot huvudet, halsen och bröstkorgen. Av våldet tillfogades Eva bröstkorgsskador med söndertrasat hjärta och söndertrasad del av stora kroppspulsådern med påföljande blödning, krosskador på huvudet, söndertrasade vävnader på hals” samt andra skador.

Enligt Expressen dömdes iraniern för grov varusmuggling till två års fängelse och utvisning på livstid redan för 22 år sedan. Det är oklart om utvisningen verkställdes, men året därpå dök han upp i Sverige igen och sökte asyl på nytt. Mannen fick avslag på avslag från Migrationsverket, men trots allt detta befann han sig i Sverige. 2015 gick han under jorden och uppdraget att utvisa mannen överlämnades till polisen.

Samhällsnytt har kontrollerat mannen mot belastningsregistret och har funnit att han förekommer under en lång rad avsnitt där efter den första utvisningsdomen. I ett av fallen 2010 misshandlade han en granne som hade klagat på att iraniern lämnade sin moped med påslagen motor på gården med avgaser som trängde in i grannens lägenhet. När han gick upp och bad den illegale invandraren att stänga av eller flytta mopeden, svarade denne att det var hans moped och att han skulle skita i hans moped. Efter det började iraniern följa efter mannen som försökt att avsluta samtalet.

Av domen framgår följande händelseförlopp: ”Utomhus tilldelade tilltalad honom flera slag på överkroppen. Han försökte parera slagen. Han träffades bland annat på höger arm. Vidare fick han skador på ryggen och bakom höger öra. Hans glasögon ramlade av.”

För brottet blev iraniern dömd till 50 timmars samhällstjänst med hänvisning till hans dåliga psykiska hälsa.

I ett annat fall dömdes han till skyddstillsyn för att ha hotat en väktare på en butik. Väktaren följde mannen eftersom han kände honom sedan tidigare och misstänkte att mannen hade för avsikt att snatta. Inne i butiken hotade iraniern vakten genom att måtta med en burk mot honom. Vid ett antal tillfällen senare ringde han hem till vakten och uttalade hot med innebörden att han skulle skada eller döda honom.

Trots en lång brottslig karriär och flera utvisningsdomar var mannen kvar i Sverige, vilket möjliggjorde mordet på 60-åriga Eva i Umeå i september 2017, enligt åklagarens stämningsansökan. Upprinnelsen till mordet var att mannen hade tagit över Evas garage på grund av en påstådd skuld från hennes bror till honom. I garaget som ligger i direkt anslutning till kvinnans hus bedrev han någon form av verksamhet. Åklagaren yrkar att mannen ville komma åt Evas hus, som hon i omgångar renoverade under flera år.

Eva bodde ensam och hade inga barn eller syskon i liv vid mordtillfället. Enligt vittnesmål ville hon bli av med iraniern, men han vägrade att lämna garaget. Redan 2014 ringde hon polisen när mannen försökte tvinga henne att skriva på ett nytt avtal – något hon inte ville. Trots detta blev han kvar i fastigheten.

Åklagaren åberopar att iraniern förfalskade ett testamente och mördade kvinnan för att komma åt hennes hus. Stämningsansökan innehåller en omfattande bevisning mot mannen – bland annat bevis på att han hade köpt mjöl på en mataffär i närheten som senare användes för att dölja blodspår efter mordet.

Av stämningsansökan framgår att åklagaren yrkar på utvisning på livstid för mannen – ännu en gång.

Stämningsansökan kan laddas ned och läsas i sin helhet på följande länk: Ume__TR_B2202-17_Aktbil_103.