Svea hovrätt skärper påföljden för 27-årige taxichauffören Abdirashid Adan Mohamud från Somalia, bosatt i Vällingby i västra Storstockholm, som i oktober förra året dömdes av Solna tingsrätt för en rad våldtäkter och våldtäktsförsök mot kvinnliga kunder.

Samnytt har tidigare rapporterat om hur Abdirashid i stället för att köra sina kvinnliga kunder till beställd destination, låste taxibilens dörrar och förde dem till avskilda platser där han våldtog dem. Brotten begicks medan somaliern befann sig olagligt i Sverige, men han kunde ändå arbeta som taxichaufför.

LÄS MER: Utvisad somalier körde taxi och våldtog kunder – utvisas igen MEN får återvända

I tingsrätten dömdes Abdirashid den 21 oktober för två fall av fullbordade våldtäkter, två fall av sexuella övergrepp, tre fall av våldtäktsförsök, sju fall av olaga frihetsberövande, misshandel, olaga hot, grov stöld samt olovlig identitetsanvändning, till fängelse i fyra år och nio månaders (3 år och 2 månader efter straffrabatt) samt utvisning på tio år efter vilka han var välkommen att återvända till Sverige.

Han stod åtalad för ytterligare flera sexualbrott och olaga frihetsberövanden sam ett rån. Men där ansåg rätten att bevisningen inte var tillräcklig för fällande dom.

Hovrätten skärper rubriceringar och påföljder

Domen överklagades och på fredagen avgjorde Svea hovrätt överklagandet. I motsats till tingsrätten anser man bevisningen tillräcklig även för flera av de brott som han friades för i lägre instans, däribland rånet. Man höjer också allvarlighetsgraden för frihetsberövandena och ändrar i andra fall rubriceringen från sexuellt övergrepp till försök till våldtäkt och försök till våldtäkt till fullbordad våldtäkt, i ett fall grov sådan.

Man skärper därför den frihetsberövande påföljden till fängelse i 7 år och 6 månader (5 år och 3 månader efter straffrabatt). Dessutom tar man bort tidsbegränsningen för utvisningen så att Abdirashid förbjuds att någonsin återvända till Sverige.

Den illegale somaliske migranten har beskrivits som en av Sveriges värsta sexualförbrytare. Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Alla taxichaufförer som våldtar kunder är invandrare