Polisen har efterlyst 29-årige Ilyas Noor Ahmed som tidigare i år dömdes till fängelse i 6 år och 10 månader för mordförsök i en hämndaktion för det uppmärksammade mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka 2020. Efterlysningen föranleds av att Ilyas försattes på fri fot i avvaktan på att han skulle börja avtjäna straffet och då passade på att gå under jorden.

Samnytt har tidigare rapporterat om hur två dömda gängkriminella hämnare för mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka i södra Storstockholm släpptes ut i det fria stället för att häktas i avvaktan på att fängelseplatser skulle bli lediga. Någon flyktrisk förelåg inte trodde domstolen trots utländsk bakgrund och medborgarskap i annat land.

Det visade sig snabbt att tingsrätten trott fel. När hovrätten ändrade beslutet och slog fast att männen skulle häktas var de försvunna. En av dem, 29-årige Ilyas Noor Ahmed, är fortfarande ett halvår senare som uppslukad av jorden och nu går en efterlysning ut.

LÄS MER: Ilyas och Sharaf dömdes i mordhärva – men försattes på fri fot

12-årig flicka sköts ihjäl av misstag

Drive by-skjutningen i Botkyrka den 2 augusti 2020 där 12-åriga Adriana med dödlig utgång kom i vägen för kulorna när hon var ute och rastade sin hund, är ett av de mer uppmärksammade gängrelaterade morden på senare tid. I april i år fick händelsen sitt rättsliga efterspel. Flera gärningsmän dömdes till livstids fängelse och ytterligare ett antal till frihetsberövande påföljder – samtliga med utomvsätlig invandrarbakgrund och med en rad tidigare domar på sig.

LÄS MER: 12-årig flicka död i Stockholmsförort – kom i vägen för gängskjutning

En dryg månad efter mordet på Adriana, den 7 september 2020, besköts en bil i Vällingby på andra sidan stan med hela 32 skott med automatvapen och pistol. En person i bilen skottskadades men ingen avled. Ett antal kulor gick in genom fönster på flera lägenheter i närheten men bostadsinnehavarna hade också tur och träffades inte av skotten.

Skjutningen ska ha varit en hämndaktion för mordet på Adriana. Huvudmännen som dömdes för att ha hållit vapnen var förutom Ilyas 22-årige Sharaf Abdirashid Ahmed. Båda beskrivs som förgrundsgestalter i det invandrarkriminella nätverket Filterlösa grabbar (FLG).

LÄS MER: Här är SD-politikerna som släppte dömda gängkriminella på fri fot

Inställde sig inte vid fängelsegrinden

Ilyas dömdes till fängelse i 6 år och 10 månader med Sharaf fick 8 år och 11 månaders fängelse. Ytterligare sex personer dömdes för mordförsöket. De kopplas till likaledes invandrarkriminella nätverket Shottaz. Efter överklagande till hovrätten fastställdes straffen i april i år.

Men när det i förra veckan var dags för Ilyas att infinna sig på Kumlafängelset för att börja avtjäna sitt fängelsestraff syntes han inte till. Kriminalvården har därför gått ut med en efterlysning. Var han kan tänkas befinna sig är det ingen som har någon ledtråd om.

Kan ha lämnat landet

Ilyas har bland annat brittiskt medborgarskap. En teori är att han gömmer sig där. Han kan också ha tagit sig dit men sedan vidare till något utomvästligt land.

I efterlysningsdokumentet från Kriminalvården till polisen skriver man att ”med beaktande av att det bedöms föreligga risk för att Ilyas Noor inte kommer att följa Kriminalvårdens beslut om inställelse, gäller beslut om inställelse omedelbart”.