Fuad Mohamed Khalaf kom till Sverige på 90-talet. Under flera år predikade han om våldsam jihad i en moské i Rinkeby. Nu är han efterlyst för att ha hjälpt al-Shabaab med terrorgruppens finansiering.

Enligt sajten Doku var det 1994 som Fuad Mohamed Khalaf kom till Sverige. Här stod han under hård bevakning av Säpo och lämnade 2004 landet för att flytta till Somalia. Efter en tid uppnådde han en hög position inom al-Shabaab och sedan 2010 finns han med på den amerikanska regeringens lista över särskilt eftersökta terrorister.

LÄS ÄVEN: IS-terrorist utvisades till Sverige – frias från misstankar

I fredags anföll al-Shabaab ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu. Attacken resulterade i över 20 döda och 117 skadade. Hotellet ska vara ett populärt tillhåll för medlemmar i Somalias regering, som al-Shabaab försöker störta för att kunna upprätta ett eget shariastyrt samhälle. Under åren har terrorgruppen utfört ett stort antal attacker mot bland annat hotell och restauranger i såväl Somalia som dess grannländer.

Efterlyst av USA

För attackerna jagas al-Shabaabs ledarskick av bland annat USA och i november gick amerikanska myndigheter ut med en förnyad efterlysning av de fyra mest eftersökta ledarna för terrorgruppen. En av dessa är Fuad Mohamed Khalaf, även kallad Fuad Shangole, som alltså bott och verkat i Sverige.

LÄS ÄVEN: Här är IS-terroristen som mördade i Oslo

Belöningen till den som kan ge värdefull information om Fuad Mohamed Khalaf kan enligt efterlysningen ligga på upp till fem miljoner dollar.