Trots att de skilt sig enligt svensk lag sitter många kvinnor i Sverige kvar fångna i sina muslimska äktenskap då man inte fått tillåtelse att skilja sig även religiöst av en imam.

Det är SVT Uppdrag granskning som pratat med flera kvinnor som nekats religiös skilsmässa av imamer i Sverige. I ett exempel tar man irakiska ”Safa” som först kom ensam till Sverige med barnen. När mannen sedermera anslöt började han att misshandla henne.

LÄS ÄVEN: Muslimska prostitutionsformen ”njutningsäktenskap” nu etablerad i Sverige

I ett annat exempel är det ”Fatima” som kom till Sverige för att gifta sig med en irakisk man som vuxit upp här. Inom kort förvandlades äktenskapet till ett fängelse.

I båda fallen har paren skilt sig enligt svensk lag, men det religiösa äktenskapet har imamer vägrat upplösa på grund av att männen sagt nej.

Sharia styr

För många muslimer är den religiösa skilsmässan nödvändig för att kunna gå vidare med sina liv, i annat fall betraktas kvinnorna inte som skilda.

Enligt sharia har mannen en ovillkorlig rätt att ta ut skilsmässa. Men om kvinnan vill, och mannen vägrar, kan hon tvingas kvar i det religiösa äktenskapet alternativt ge upp den brudgåva som inom islam skrivs in i äktenskapskontraktet som en ekonomisk trygghet.

LÄS ÄVEN: SD: Islam har inget att göra i Sverige

– Jag skulle vilja säga att det här problemet finns i alla äktenskap där kvinnan begär skilsmässa och mannen inte vill medge det eller samtycka till det, säger juristen Ada Alak till Uppdrag granskning.