En ny rapport visar att antalet människor som söker hjälp hos Stadsmissionen har ökat. Anledningen? De skenande matpriserna.

Under det senaste halvåret har alltfler svenskar sökt hjälp hos Stadsmissionen. En kraftig ökning har skett när det kommer till antal måltider som serveras, förfrågningar om hjälp för att kunna inhandla livsmedel, och medlemskap i Stadsmissionens sociala matbutiker. Det framgår i den nya ”Fattigdomsrapporten” som släpptes på måndagen.

Majoriteten av alla ansökningar som inkommer till Stadsmissionen handlar om mat. Och Stadsmissionen själva tror att detta bara är början på de ödesdigra konsekvenser som inflationen för med sig.

Julia Skagerberg, koordinator på Mötesplats S:t Paul, berättar att de har sett ett ökat antal besökare i ett större åldersspann än tidigare.

– Vi har mest haft ålderspensionärer tidigare. Men nu börjar även yngre komma in. Det tror jag har med det ekonomiska läget att göra. Vi ser familjer komma hit med barnvagnar, säger hon till SvD.

LÄS ÄVEN: ”Greedflation” – företag misstänks höja priserna mer än inflationen

”Förut kunde jag köpa ost”

En av alla svenskar som nu sökt sig till Stadsmissionen på grund av de skenande matpriserna är 76-årige Ulf som SvD har talat med.

– När man ska handla i affärerna. Allt blir dyrare. Förut kunde jag köpa ost. Men det har jag slutat med. Det känns lite tråkigt, säger han.

Ulfs vän Kenneth, som även han sökt sig till På Mötesplats S:t Paul i Stockholm, är 63 år gammal och lever på sjukersättning.

– Det påverkar en negativt. Det är högre matpriser, högre pris på bensin och hyreshöjning vid nyår, säger han för att sammanfatta den tuffa ekonomiska situationen.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga lånar via pantbanken – hög inflation orsaken