huvudbild-dubbel-2

Inga-Britt greps av polisen vid en regimkritisk demonstration i lördags. Foto: Egor Putilov

Inrikes

Inga-Britt, 76, viftade med svensk flagga – greps av polis: ”Varför gjorde de inte så mot BLM?”

Publicerad 3/22/2021
Annons

76-åriga Inga-Britt Törnlind blev bryskt gripen av polisen i samband med lördagens coronademonstration i Stockholm. Nu frågar hon sig varför polisen gav sig på en äldre kvinna som henne, men inte ingrep mot Black lives matter-demonstranterna förra året.
– Det var förbjudet med folksamlingar då med, säger hon till Samnytt.

Tiotusentals har sett Samnytts video från helgen där en äldre kvinna bärs iväg av två poliser iförda skyddsmask. Kvinnan i videon heter Inga-Britt Törnlind, är 76 år gammal och bosatt i Stockholm. Hon var en av hundratals som i lördags trotsade det demonstrationsförbud som införts på grund av coronapandemin. Strax innan demonstranterna kom fram till Odenplan greps Inga-Britt av polisen.

– Jag var med i tåget och viftade med svenska flaggan. Plötsligt kommer det två poliser och bryskt tar tag i varsin arm och för in mig i polisbussen, berättar hon för Samnytt.

– Aldrig någonsin tidigare har jag varit med om det här. Det var första gången. Först blev jag lite rädd. De tog så hårt i mina armar, fortsätter hon.

Hon säger att poliserna, trots det bryska ingripandet, behandlade henne bra. Det enda hon anmärker på är att de tog tag så hårt i hennes armar att det gjorde ont.

– De var hyggliga, de var inte dumma eller så, de var hyggliga. Och så genomsökte de väskan som är brukligt om det finns något vasst föremål, upplyser Inga-Britt.

Varför ingrep inte polisen mot BLM?

Inga-Britt berättar att hon fick sitta i polisbussen i omkring tio minuter innan en annan polisbil kom som hon flyttades över till. Hon passade i väntan på den på att ifrågasätta polisernas agerande.

– Jag ställde motfrågan varför tusen vänsteraktivister fick samlas på Sergels torg. Då gjorde polisen ingenting, säger hon.

– Det är inte så länge sedan Black lives matter demonstrerade där. Det var när corona brutit ut och det var förbjudet med folksamlingar då med. Ändå var de tusen stycken som stod där, och polisen gjorde ingenting. Och en poliskvinna gick ned på knä till och med.

– Varför tar de oss och inte dem? Men jag fick inget svar. Det hade jag inte väntat mig heller.

Släpptes av vid Norrtull

Efter att förts över till en annan polisbil kördes Inga-Britt till Norrtull, där hon släpptes av.

– Det var odramatiskt, berättar hon.

– De var inte alls aggressiva inne i bilen.

Blev du inte bjuden på pizza?

– Haha, nehe du. Inte alls, svarar Inga-Britt och skrattar hjärtligt.

– Jag fick betala min pizza själv. Jag och min vän åt på spansk restaurang efteråt. I Malmö delade polisen ut pizza till kriminella för att de skulle sluta vara kriminella. Det är barnsligt.

Tror poliserna provocerades av svenska flaggan

Enligt Inga-Britt var det människor från olika politiska läger, från höger till vänster, som deltog i lördagens demonstration. Det de har gemensamt är att de är kritiska till att politikerna använder coronapandemin som svepskäl för att inskränka demokratiska fri- och rättigheter.

Enligt vittnesmål från demonstrationen fokuserade polisen på att ingripa mot demonstranter som bar på plakat med regeringskritiska budskap. Inga-Britt bar på en svensk flagga, vilket hon tror kan ha provocerat poliserna.

– Jag tycker det var lite dåligt gjort av dem att ta en äldre kvinna. Jag skrek inte, jag var inte högljudd. Jag bara gick där, var lite glad och sjöng. Var det för flaggans skull? Det är lite svagt gjort av dem att de tar äldre kvinnor, säger Inga-Britt Törnlind.

LÄS ÄVEN: Polisen anklagas för att vara ”skjutklara” vid coronademonstration – SE BILDER

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons