Efter att Borlänges politiker utlyst ”rött läge” för det så kallade särskilt utsatta området Tjärna Ängar, och flera företag stoppat sina verksamheter i stadsdelen, kan också väktare och ordningsvakter snart överge det som i folkmun kallas ”Lilla Mogadishu”.

Det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen vill sätta in ordningsvakter vid studentboendet och seniorboendet på Tjärna Ängar men i måndags gjorde ett av bevakningsföretagen klart att man inte vill arbeta där.

LÄS ÄVEN: ”Rött läge” i Borlänge – skenande brottslighet och otrygghet

Enligt Joakim Hejenstedt, regionalt skyddsombud vid Transportarbetareförbundet Dalarna, är Tjärna Ängar inte en god arbetsmiljö och de företag man haft kontakt med håller med om det.

– Företag bör förnya sina riskbedömningar. Situationen på Tjärna Ängar har förändrats rejält. Både uniformerad och icke uniformerad personal har blivit attackerade, säger han till Dalarnas Tidningar.

LÄS ÄVEN: Taxibolag slutar köra till Tjärna Ängar: ”Arbetsmiljöfråga”

De företag som har gjort riskbedömningar har konstaterat att man inte kan garantera personalens hälsa och säkerhet i området. Dessutom menar Hejenstedt att sätta in väktare eller ordningsvakter kan vara mer provocerande än vad det skulle ge.

– Ska ordningsvakter kvarhålla någon vet man inte hur lång tid det tar innan polis kommer. Och hur många kan komma att ingripa under den tid man väntar? Det är en alldeles för osäker situation, menar Joakim Hejenstedt.

Inga p-vakter

Sedan tidigare har p-vakterna redan slutat arbeta i området.

– Parkeringsvakterna har slutat att åka dit för länge sedan. Detta på grund av att de varit utsatta för saker. Det var i samråd med Tunabyggen, berättar Joakim Hejenstedt.

LÄS ÄVEN: Utbytesstudenter i Borlänge chockade: ”Är detta Sverige?”