”Inga tunga frågor” till statsrådet Bah Kuhnke
Foto: Europaportalen/Flickr

➤ Läs mejlkonversationer med medier inifrån Regeringskansliet: ”lättsamma frågor” och reklam för skönhetsprodukter i Samhällsnytts granskning.

Samhällsnytt har bett om en intervju med demokratiminister Alice Bah Kuhnke med anledning av våra senaste avslöjanden om Kulturdepartementets maskopi med nätverket #jagärhär. Via sin pressekreterare Kristoffer Talltorp hälsade demokratiministern att det inte blir någon intervju med oss.

LÄS MER: Regeringen ville kartlägga ”hat” – #jagärhär blir samarbetspartner

Samhällsnytt har med anledning av detta begärt att få ta del av Talltorps mejlkorrespondens under flera dagar för att se hur upptaget statsrådet egentligen är och vilka medieförfrågningar som har en chans att bli accepterade av Bah Kuhnke. Att döma av korrespondensen verkar hon inte alls vara så upptagen som hennes pressekreterare ger sken av. Tvärtom ställer Alice Bah Kuhnke glatt upp för intervjuer. Men för att få en chans att lyckas ska man kanske trots allt inte välja allt för tunga ämnen.

Till exempel får Charlotta Flinkeberg som bloggar om livsstil och skönhetsprodukter ett helt annat bemötande än Samhällsnytt. Charlotta ville intervjua statsrådet bland annat om vilka skönhetsprodukter som hon använder och vilka ”guilty pleasures” hon har. På den sista frågan gavs några exempel på svar för att illustrera vad journalisten ville komma åt – bland annat ”äta pepparkaksdeg i smyg”. Därutöver ville Charlotta intervjua någon person i närhet av Bah Kuhnke, ”vilket brukar ge en trevlig komplettering till texten”:

Märkligt nog återkommer samma fråga om ”guilty pleasures” två veckor senare i en intervju för onlinetidningen Nyheter24. I sin förfrågan utlovar Nyheter24:s politiska redaktör Kars Anders Lindahl ”inget supertungt och inga gotcha-frågor”:

Lindahl har även önskemål på att Bah Kuhnke spelar in en kort video om ”nätkärlek” som också tillgodoses:

Intervjun spelades in den 8 november för podden 24frågor som definierar sig som ”vass intervjupodd för dig som är intresserad av människorna som förändrar samhället”. Nyheter24 gick ut igår med rubriken ”Alice Bah Kuhnkes hemlighet: ”Ska jag verkligen berätta detta…?””. Ingressen lyder så här: ”Demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke har ett riktigt konstigt gulity pleasure. Nu avslöjar hon allt.”

Demokratiministern verkar ha inspirerats av bloggerskans Charlotta Flinkebergs förslag: i det korta ljudklippet som man kan lyssna till på följande länk hörs demokratiministern ge exakt samma svar om att ”äta pepparkaksdeg i smyg” som fanns bland de alternativ som bloggerskan föreslog i sitt mejl två veckor innan intervjutillfället:

– Jag gömmer deg i kylskåpet från min man och barn, högst upp… Och sedan går jag och liksom gröper ur deg… och äter det, hörs Bah Kuhnke säga medan den politiske redaktören hörs skratta inställsamt till svaret.

Denna sorts journalistik verkar dock inte uppskattas av läsarna: i skrivande stund har artikeln noll delningar på sociala medier:

Samhällsnytt har sökt Karl Anders Lindahl under dagen via telefon och mejl med följande frågor:

Hur ser du på journalistikens uppgift – är det att ställa makthavare till svars eller att mysa med makten om pepparkaksdeg?

Anser du att ni producerade bra journalistik där?

Senare under dagen fick vi ett mejlsvar från tidningens chefredaktör:

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Egor Putilov

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!