Ingen julmust på IKEA i år – byter namn till ”festdryck”
Faksimil Facebook

För två år sedan fick IKEA massiv kritik då man valde att kalla sin julkollektion för ”vinterfest”, något som Samnytt uppmärksammade. I år görs ett nytt försök att avskaffa svenska traditioner. Julmust heter i år ”Svensk festdryck” och ingår i kollektionen Vintersaga, som även innehåller en rad andra produkter.

Must som brukar byta namn både till påsk och jul uppges fortfarande ha samma smak även som ”Svensk festdryck”. Tilltaget har detta till trots inte fallit i god jord hos alla kunder. I sociala medier ser somliga namnbytet som ett tecken på att företaget har gått vilse i ett försök att tilltala även de som inte firar jul, exempelvis landets för varje år ökande antal muslimer.

Andra påpekar att IKEA länge levt på bilden av det svenska. Svenska traditioner, kultur och språk har alla varit en viktig del i möbeljättens marknadsföring och dess USP, vilket gör att många nu känner sig svikna av företaget när de distanserar sig från det svenska. Bland kommentarerna finns de som uppmanar till bojkott.

Ändras från ”Swedish” till ”Swedish-style”

Någon påtalar att anledningen till att ordet julmust har plockats bort kan bero på att IKEA:s produkter säljs världen över och att ”Swedish-style festive drink”, som det står på flaskans etikett, skulle vara en mer passande beskrivning av innehållet än dess traditionella namn. Dock har drycken tidigare sålts av IKEA utomlands som just ”Julmust” med tilläggsbeskrivningen ”Swedish festive drink”.

Att döma av amerikanska kommentarer på Facebook tror nu många där att den svenska drycken heter Vintersaga, trots att just det namnet står på allt från pepparkakor till glögg i butiken. Varför IKEA ändrat från ”Swedish” till ”Swedish-style” har också väckt frågor. En hypotes är att produktionen inte längre sker i Sverige.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.