Från förbudsivrande håll har i syfte att bana väg för en hårdare alkoholpolitik farhågor uttalats om risken för ett ökat supande i spåren av coronakrisen. Dessa visar sig nu komma på skam. Alkoholkonsumtionen har tvärtom minskat under pandemin. Dock har staten via Systembolaget vunnit stort genom att ha kapat åt sig en större bit av kakan när krogar hållit stängt och resor till utlandet för att handla rusdrycker försvårats.

Det statliga spritmonopolet har under pandemin dragit in större summor till statskassan än vanligt under pandemin. Försäljningen har ökat med 30 miljoner liter alkohol jämfört med samma period förra året och intäkterna med 13 procent. Av priset på en flaska brännvin utgör 90 procent alkoholskatt och moms.

Statskassan vinnare

Ökningen beror emellertid inte på ett ökat drickande hos de karantänshänvisade svenskar ute i stugorna. Tvärtom visar undersökningar att svenskens drickande minskat under pandemin, något som tros bero på att alkohol är ett njutningsmedel som för de flesta används i sociala sammanhang som blivit färre till följd av rådande restriktioner.

Att Systembolagets försäljning rusat i höjden förklaras i stället av att andra aktörer, framför allt krogar, tvingas stänga eller kraftigt dra ned på verksamheten på grund av vikande antal gäster och gällande smittskyddsregler och därför fått sälja mindre alkohol. Det har också blivit betydligt svårare och riskfyllt att resa utomlands för att handla sina våtvaror.

Uppsving för Systembolagets näthandel

Systembolaget började för en tid sedan också med hemleverans av sina produkter genom beställning på nätet en service som ökat med tusentals procent i popularitet under coronakrisen och bidragit till monopolets ökade försäljning. Jämfört med annan näthandel tar man ut mycket höga avgifter för hemkörning men det tycks inte ha avskräckt lika mycket som att smittas av corona i butiken.

Ville torrlägga Sverige under pandemin

Den undersökning som Norstat nu gjort vederlägger de spekulationer som presenterats som fakta i tidigare av Systembolaget beställda forskningsrapporter där samhällskriser anses bädda för ökat drickande, vilket i sin tur sagts legitimera den hårda statliga kontroll över alkoholen som råder i Sverige. Röster har till och med höjts för att Systembolaget borde hålla stängt och Sverige torrläggas så länge pandemin pågår.

Fynden i den färska rapporten stöds även av siffror från beroendevården varifrån man också – obefogat visar det sig – varnade för ökad belastning under corona. Antalet personer som sökt sig eller tvingats dit har inte ökat.

Inställningen var att svenskarna när de blev isolerade i sin hem och inte kunde arbeta skulle hemfalla åt ett hämningslöst supande. Den förmyndande synen på svensken i gemen som oförmögen att ta ansvar för sitt drickande kan man nu konstatera att det saknas fog för. Däremot rapporteras en viss ökning av drickandet bland personer som sedan tidigare är alkoholister.