I fjol skulle The International för Dota 2 med 40 miljoner dollar i potten ha genomförts i Stockholm. Efter att ha skjutits fram till i år på grund av pandemin stoppas det nu helt då den svenska regeringen nekar deltagare visum.

Sedan 2011 har The International arrangerats där 18 lag spelar om en stor prispott. 2020 skulle tävlingen ske i Globen men flyttades framåt ett år. Enligt Valve Corporation som står bakom arrangemanget hade kommunala Visit Stockholm försäkrat att tävlingen skulle kunna genomföras men det hela tog stopp då Riksidrottsförbundet i våras nekade e-sporten medlemskap.

I och med förbundets beslut klassas e-sport fortfarande inte som en idrott i Sverige och innebär att deltagarna inte kan få sportvisum för att resa till Stockholm.

”Vi upptäckte att vårt enda val var att fråga inrikesministern [Mikael Damberg (S)] att klassa The international Dota 2-mästerskapen som ett elitsportevent. Vår förfrågan nekades”, skriver arrangörerna Valve Corporation i ett uttalande.

Beslutet har fått stark kritik där många pekar på att man vanligtvis gör allt för tillgodose möjligheterna för att andra slags tävlingar och arrangemang ska kunna genomföras på svensk mark.

Letar annan stad

E-sporten har miljontals fans och stora prisbelopp i turneringar. Tävlingarna kring Dota 2 omsätter miljardbelopp i tusentals tävlingar runtom i världen. Arrangörerna letar nu efter alternativa städer i Europa för att genomföra turneringen i.