cementa-klubba

Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0 / Brian Turner, CC BY 2.0

Inrikes

Inget prövningstillstånd i HD för Cementa – krisen ett faktum

Publicerad 8/25/2021
Annons

I ett pressmeddelande på onsdagen meddelar högsta domstolen att man inte tar målet om Cementa och fortsatt samt utökad täkt- och vattenverksamhet vid Slite på Gotland vidare.

I början av juli beslutade mark- och miljööverdomstolen att neka Cementa tillstånd för fortsatt kalkbrytning på Gotland. Företagets nuvarande tillstånd går ut den 31 oktober. Domen har vållat oro inom bygg- och anläggningsbranschen då cement är en nödvändig ingrediens i betong och ett stopp skulle hota hundratusentals jobb.

I sitt utlåtande hänvisar högsta domstolen till att ett prövningstillstånd bara ges ifall det är ”av vikt för ledning av rättstillämpningen”, vilket man alltså inte anser i det här fallet. Därmed står mark- och miljööverdomstolens dom fast.

Tre fjärdedelar

Cementas anläggning i Slite på Gotland står för tre fjärdedelar av all cement som används i Sverige.

– Det kommer inte stanna vid att bygg- och anläggning har 280 000 personer som direkt berörs. För vi kommer inte ha möjlighet att bygga, inte ha igång vindkraftverk, batterifabriker eller nya järnvägar, sa Catharina Elmsäter-Svärd, vd byggföretagen, tidigare i somras.

LÄS ÄVEN: Stenevi kräver cementstopp – hotar med tvingande lagstiftning

För ett par veckor sen backade regeringen och meddelade att man kommer föreslå en tillfällig lagändring som ger Cementa möjlighet att fortsätta bryta kalk i åtta månader till. Denna tid skulle ge företaget tid att förbereda sin överklagan till högsta domstolen för att få sin miljökonsekvensbedömning godkänd. Men redan nu meddelas alltså att det inte blir något av detta.

– Det finns varken prejudikatskäl eller synnerliga skäl att ta upp det här målet till prövning, vilket krävs för att ta upp målet i Högsta domstolen, säger Ulrika Stenström, justitiesekreterare på högsta domstolen till DN.

Cementa jobbar nu för att förbereda en ny ansökan som ska gälla i tre till fyra år. När den kan bli klar är i dagsläget oklart.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons