När Ingvar Kamprads arvskifte nu är avslutat står det klart att Ikea-grundaren testamenterat 670 miljoner kronor till satsningar på utveckling av företagsverksamhet i Norrland – närmare bestämt utbildning, forskning och insatser som kan skapa kostnadseffektivitet samt lönsamhet.

Summan är öronmärkt för norrländska företag, från Gävle och uppåt, som anses uppfylla kraven.

Redan nu ska en lång rad företag ha hört av sig till familjen Kamprads stiftelse. Där har de dock bara fått veta att man inte tar emot ansökningar och att några bidrag inte kommer att betalas ut direkt till enskilda företag.

– Vi kommer däremot att kunna bidra till ökad kunskap i företagen genom satsningar på utbildning och forskning och annat, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i familjen Kamprad stiftelse till SVT Nyheter.

Stiftelsens ambition är att få rullning på verksamheten till halvårsskiftet då Fritzén ska bege sig ut på en turné för att träffa representanter för de aktuella företagen.

I Boden är kommunalrådet Claes Nordmark (S) nöjd.

– Det är bara att applådera. Visst kan företagarna tycka att de på ett mer flexibelt sätt borde få ta del av Ingvar Kamprad arv, men det kunde ha varit noll kronor, men nu är det 670 miljoner kronor. Det är klart att det är positivt, säger han.

Vänsterpartistiska anklagelser

Direkt efter att Ingvar Kamprads död meddelades i januari 2018 gick Vänsterpartiets ungdomsförbund ut och påstod att Ikea-grundaren byggt företaget på att utnyttja människor.

”Vi är 150 000 arbetare som borde få dela på arvet”, krävde man.

Samtidigt kallade en annan vänsterpartist Kamprad för ”en nazistisk kapitalist”.