Morgan Johansson Staffanstorp

T.v. Inrikesminister Morgan Johansson (S). T.h. Skolmatsal. Foto: Faksimil Facebook/YouTube

Inrikes

Inrikesministern i attack mot Staffanstorp om skolmat för muslimer – missar S-styrda Eskilstuna

Publicerad 1/10/2019
Annons

Inrikesminister Morgan Johansson (S) twittrade på onsdagen kritik mot Staffanstorps kommuns beslut att slopa alternativa kötträtter till elever som av religiösa skäl inte äter griskött. Nu får Johansson hård kritik i sociala medier eftersom socialdemokratiskt styrda Eskilstuna har samma bestämmelse sedan flera år tillbaka.

På tisdagen uppmärksammades att skånska Staffanstorps kommun slutar tillhandahålla alternativa kötträtter till elever som på grund av sin religion inte äter fläskkött. Enligt kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) kan man inte med skattepengar ta hänsyn till olika religiösa krav på kost. Istället ska dessa skattepengar läggas på utbildning.

I samband med att nyheten spred sig valde inrikesminister Morgan Johansson (S) att kritisera beslutet genom att antyda på att Staffanstorp numera inte välkomnar judar och muslimer.

LÄS ÄVEN: SD-styrda Staffanstorp slopar alternativa kötträtter i skolor – ”Kaninte ta hänsyn till olika religiösa kostkrav”

Det inrikesministern missade innan han gav sig in i debatten är att hans eget parti Socialdemokraterna styr Eskilstuna kommun med en liknande bestämmelse som Staffanstorp gällande servering av alternativa kötträtter i skolor. Partiet har tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet majoriteten i kommunen.

Uppgiften presenterades av Niklas Frykman från Liberalerna i Eskilstuna och han förklarar att upplägget ”fungerar bra”. Enligt Frykman finns det en ”stor politisk enighet och såväl judar som muslimer är välkomna”.

Riktlinjer i Eskilstuna
Av ett dokument publicerat på Eskilstuna kommuns hemsida framgår det tydligt att man inte serverar koscher- eller halalslaktat kött i skola och förskola.

Kritiken växer
Efter att Frykman uppmärksammat reglerna växte snabbt kritiken mot inrikesministerns twitterinlägg. En person skriver ”Blanda inte in oss judar! Vi har aldrig diskriminerats av vare sig Moderaterna eller Sverigedemokraterna”.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons