Medan vaccineringstakten går sakta framåt i befolkningen generellt med flera förseningar och uppskjutningar, har Region Kalmar sett till att samtliga intagna på anstalten fått gå före.

Hittills har intagna på anstalter och häkten erbjudits vaccin i enligt med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilket innebär att de som anses ha störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 prioriteras.

LÄS ÄVEN: Regioner ger upp vaccinationsmål

– Vi har cirka 150 klienter i häkte och anstalt som är över 65. Jag vet inte exakt hur många av dem som har fått vaccin, men känner till att vissa till och med har fått två doser. På andra håll har man inte kommit i gång med den gruppen, säger Natalie Bertling, som ansvarar för Kriminalvårdens vaccinationsplan, till TT.

”Ganska unikt”

Enligt Bertling ligger vaccineringarna av de intagna generellt i takt med eller lite efter samhället i övrigt. Men på vissa håll görs undantag. I veckan vaccinerades samtliga på anstalten i Kalmar oavsett ålder och eventuell riskgrupp. Detta sägs ha gjorts av såväl praktiska som säkerhetsmässiga skäl samt för att det är ”en speciell situation” för den som är intagen.

– Det är ganska unikt. Det är det enda fallet jag vet när vissa kommer att vaccineras lite i förtid. Där har Region Kalmar gjort bedömningen att våra klienter är i en socialt utsatt situation. Man är ju ändå inlåst och har inte samma möjlighet att boka sin egen tid som på utsidan, utan man är hänvisad till när sjukvårdsregionen erbjuder vaccin, säger Natalie Bertling.

LÄS ÄVEN: Vaccinationsmålet skjuts fram – igen

Viljan att bli vaccinerad bland de intagna i Kalmar ska vara hög då det leder till att besök och permissioner successivt återupptas igen.

– Många klienter ser att de på sikt kan få fördelar av att vara vaccinerade. De kan komma ut i gemenskap igen och kan, när vi börjar öppna upp mer igen, ta emot besök och gå ut på permission. Allt sådant är ju begränsat i dag.