Två bröder från Göteborg, som lyfts fram för sina insatser som fotbollstränare, åtalas för att ha försökt resa till Mellanöstern för att ansluta sig till Islamiska staten. Brödraparet greps på Landvetters flygplats i februari i år när de var på väg ombord ett flygplan till Turkiet.

En stämningsansökan lämnades idag in till Göteborgs tingsrätt mot 44-årige Nagmi Barka och hans lillebror 40-årige Ali Barka. Männen åtalas för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Greps av Nationella insatsstyrkan

De båda bröderna greps 19 februari i år på Landvetters flygplats i Göteborg när de var på väg till Turkiet. Gripandet genomfördes av Säkerhetspolisen och Nationella insatsstyrkan.

Bröderna på Landvetter innan gripandet. Foto: Polisen

Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att bröderna hade för avsikt att via Turkiet resa vidare till antingen Syrien, Irak eller Libyen för att där ansluta sig till Islamiska staten. Islamiska staten (IS) är stämplad som en islamistisk terrorgrupp av bland annat FN och EU.

LÄS OCKSÅ: IS-terrorist utvisades till Sverige – frias från misstankar

Som bevisning finns inte minst ett stort antal chattloggar där bröderna haft kontakt med andra islamister. En av grupperna blev emellertid infiltrerad av en okänd säkerhetstjänst, och på så sätt fick Säkerhetspolisen i Sverige reda på brödernas terrorplaner.

Vid gripandet beslagtogs även ljudfiler med islamistiska föreläsningar och predikningar om martyrskap.

Har islamistkrigat förut

Den yngre av bröderna, Ali Barka, misstänks tidigare ha deltagit i strid för en väpnad islamistisk gruppering i Syrien. Det var under 2013, innan Islamiska staten utropats.

Ali Barka har i polisförhör sagt att de haft som ”dagdrömmeri” att fantisera om att ansluta sig till IS. Storebror Nagmi Barka säger dessutom att han sympatiserar med terrorgruppen för att den krigar mot Syriens president Bashar al-Assad.

LÄS ÄVEN: IS-rekryterare fråntas medborgarskap

– Om jag skulle ansluta mig till Islamiska Staten så är det för att kriga mot Bashar. Och jag anser att de är den enda potenta kraften i Syrien att lyckas med det, säger han och tillägger att han inte tycker att de är terrorister:

– När man säger IS så säger man terrorism hela tiden och det tycker inte jag är sant.

Fotbollstränare för ungdomar

Nagmi och Ali Barka har tidigare varit verksamma som fotbollstränare för ungdomar i Göteborg.

2019 intervjuades brödraparet av Göteborgs-Posten med anledning av sitt engagemang för fotbollen. De lyftes då fram som exempel på lyckad integration som stått emot gängkriminalitet och ”den bistra socioekonomiska verklighet som råder i deras stadsdel”.

– Istället för att bli dåliga människor har vi fotbollen som vår fritid, säger Ali i GP:s artikel.

Födda i Sverige

Såväl Nagmi som Ali är födda i Sverige och är svenska medborgare. De har en svensk mamma och en pappa som kom till Sverige från Libyen på 70-talet. Mamman har tidigare stått registrerad som utvandrad till Libyen.

Båda bröderna nekar till att de gjort något brottsligt. Enligt dem var syftet med resan i februari att ta sig vidare till Libyen, deras pappas hemland, för att bosätta sig där. De gjorde båda en flyttanmälan hos Skatteverket innan avresan.

– Man flyttar till ett land för islams skull. Man blir en bättre muslim genom att praktisera mer av det som religionen påbjuder och mindre av det som religionen är emot. Sverige är ett av världens bästa ställen att vara muslim i med religionsfrihet här, men samtidigt är Sverige ett land med väldigt mycket synder jämfört med ett land där nere, förklarar Nagmi Barka för polisen.

LÄS MER: Efter 26 år i Sverige – nu har terrorimamen Ahmed, 52, UTVISATS