panncentralen-sebastian-chavez
EkonomiInrikes

Integrationsprojektet Panncentralen misstänks för nya ekonomiska oegentligheter

Publicerad 1/26/2021
Annons

Samhällsnytt har tidigare skrivit om hur integrationsprojektet Panncentralen i Blekinge, som letts av Sebastian Chavez och fått tillgång till S-märkta Folkets hus, lurat en mentalt funktionshindrad kvinna på hundratusentals kronor. Nu rullas en ny ekonomisk härva upp där Chavez projekt felaktigt kan ha tillskansat sig stora belopp i integrationspengar för verksamhet som aldrig ägt rum och där pengarna gått rakt ner i fickan på personer bakom Panncentralen. Det skriver SVT.

Panncentralen i området Kungsmarken i Karlskrona skulle arbeta mot segregation och har för det ändamålet beviljats 355 tusen kronor i skattefinansierade bidrag. Någon verksamhet blev det dock inte när coronapandemin slog till. I stället valde personerna bakom projektet, bland annat frontfiguren Sebastian Chavez, att betala ut större delen av bidragspengarna i lön till sig själva.

Nu ska kultur- och fritidsförvaltningen utreda bidragsrullningen och fastställa om det som skett är brottsligt och ska polisanmälas. Krav på kvitton och redovisning riktas mot Panncentralen från lokalpolitikerna.

– Jag vill se verifikationer på samtliga utgifter som funnits kopplade till de här projekten, säger nämndordförande Sophia Ahlin (M).

De största beloppen som försvunnit ut i löner är kopplade till ett initiativ kallat ”Tillsammans för Karlskrona” som dock bara existerat på papperet då all verksamhet ställts in med hänvisning till covid-19. Trots det ökade löneuttagen från 62 000 kronor till 291 000 kronor från en månad till nästa.

Projektets galjonsfigur Sebastian Chavez nekar till fusk och fiffel och hävdar att om något inte stämmer i den rapport han lämnat in så beror det på han och hans projektkollegor ”levt under hård press de senaste månaderna”.

Panncentralen har också ett återbetalningskrav på sig på närmare 80 000 kronor som man fått för att annat initiativ kallat ”Tjej2020” som ställts in. Chavez uppger efter påstötning att de pengarna finns kvar någonstans i föreningen och ska betalas tillbaka.

36-åriga Ida Haglö som lurades av Panncentralen på flera hundra tusen kronor övertalades av Chavez att inte göra någon polisanmälan. Även hon har lovats pengar tillbaka men några sådana har enligt uppgift inte kommit.

LÄS MER: Funktionshindrad sökte vänner på integrationsprojekt – lurades på pengar

Det är i skrivande stund oklart om fallet ändå blir ett fall för rättsväsendet i slutänden sedan det fått stor medial uppmärksamhet. Vid ett tillfälle pressades mentalt funktionshindrade Ida att föra över 90 000 kronor till en av Panncentralens funktionärer, pengar som denne köpte en bil för. Ida fick också stå för notan när Panncentralen i stället för att bedriva integrationsverksamhet beslöt resa på semester till Thailand.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons